Side Effects

Genre: Thriller | Duur: 1u46 | 2013 | Release: 10 April 2013 | Land: VS | Regie: Steven Soderbergh | Cast: Jude Law, Rooney Mara, Channing Tatum, Catherine Zeta-Jones, Vinessa Shaw, Ann Dowd, Polly Draper

Is Steven Soderbergh de hardst werkende cineast van zijn generatie? Aangezien Side Effects zijn 20e film is op 14 jaar tijd, moet dat haast wel. Deze alweer erg solide prent mag dan wel geen hoogtepunt vormen in wat weliswaar een gevarieerde, maar niet echt substantieële reeks films is, het is wel een erg genietbare en knap geconstrueerde thriller geworden.

 

Rooney Mara, in haar eerste grote rol na haar met een Oscarnominatie beloonde prestatie in The Girl with the Dragon Tattoo neemt in Side Effects de rol op zich van Emily Taylor, een jonge vrouw die bij de vrijlating van haar man uit de gevangenis, niet de verhoopte blijdschap ervaart. Ze belandt in een depressie en wendt zich tot Dokter Banks. Hij meent het goed, maar wanneer Emily onder invloed van de medicijnen een zware misdaad begaat, blijkt hij mee de afrekening te moeten betalen.

Alles welbeschouwd is de plot, waarin enkele twists zitten, niet meteen zware kost. Het scenario is echter slim opgebouwd, waardoor je toch het gevoel krijgt een verfrissende thriller te bekijken. Wanneer de film zijn finale bereikt, besef je dat heel wat details uit het verhaal er niet toevallig waren - of u had meteen door hoe de vork in de steel zat. Soderbergh vermijdt het echter bepaalde feiten met veel nadruk of sensatie bloot te leggen en laat de personages centraal staan. De strakke regie gaat bij hem als vanouds gepaard met een mooie cameravoering, sfeerbepalende kleuren en belichting en een indringende score van Thomas Newman. Terzijde haalt hij ook uit naar de maffiapraktijken van de farmaceutische industrie. 

De strakke regie gaat bij hem als vanouds gepaard met een mooie cameravoering, sfeerbepalende kleuren en belichting en een indringende score van Thomas Newman.

Het mooi samengestelde acteursensemble stelt geenszins teleur. Mara legt in zekere scènes iets haast buitenaards in haar vertolking. Het is bovendien een dappere zaak in Hollywood na je doorbraak alweer zo'n complex, zelfs ontoegankelijk personage te vertolken. We zien het Reese Witherspoon nog niet meteen doen. Ook Law jaagt de liefde van de kijker niet na. Zijn personage is wat karakterloos, maar menselijk. Zeta Jones mag haar natuurlijke kilheid ten volle uitspelen.

Side Effects bleef wat onder de radar en zal later wellicht niet de meest memorabele prent blijken van Soderbergh. Het is ook niet meteen een persoonlijke film, maar meer dan spannend en intelligent genoeg om een breed publiek te boeien. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emily en dokter Siebert blijken samen een complot gesmeed te hebben om zo de wijze waarop een bepaald medicijn tegen depressie in de media wordt voorgesteld, te manipuleren en veel geld te verdienen met de daarbij horende investeringen in de farmaceutica. Dokter Banks legt het complot bloot. Emily wordt opgesloten in de psychiatrie nadat ze zelf dokter Siebert in de val lokt met een verborgen microfoon.