Star Trek Into Darkness

Genre: Science-Fiction | Duur: 2u12 | 2013 | Release: 5 Juni 2013 | Land: VS | Regie: J.J. Abrams | Cast: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Anton Yelchin, Benedict Cumberbatch, John Cho, Karl Urban

Het lijkt wel of J.J. Abrams deze film gewoon uit zijn mouw schudt. De sequel op de succesvolle reboot van de klassieke televisieserie is groots, spectaculair, barst van de speciale effecten en toch lijkt het allemaal vanzelfsprekend. Star Trek Into Darkness is dan ook een uitermate sterk staaltje Hollywoodiaans vakmanschap. 

De jonge crew van de USS Enterprise verzamelt na een wat uit de hand gelopen ingreep op een fascinerende planeet, voor een nieuwe, uitermate gevaarlijke opdracht: de booswicht Khan uitschakelen. Maar als het van de gewetensvolle kapitein Kirk afhangt, volstaat het hem te arresteren. Is Khan overigens wel zo slecht als zijn daden doen vermoeden? Het worstelen met een morele kwestie is maar één van de vele menselijke eigenschappen waarop gefocust wordt in dit sciencefictionavontuur. Ook de aandacht voor Spocks pogingen om zijn medemens met meer emotie tegemoet te komen, wijzen op het belang dat de makers hechtten aan het uitwerken van de personages. De actie wordt dus gesmeerd met een genietbare dynamiek tussen de karakters, voornamelijk gekenmerkt door dialogen op warpsnelheid. 

Maar de actie en spanning primeren uiteraard. Hoewel de grimmige plot misschien net iets te rechtlijnig is om echt voor opwinding te zorgen, is Star Trek Into Darkness van begin tot eind spectaculair en meeslepend. Het visueel en - niet te onderschatten - auditief vernuft waarmee Abrams dit alles in heerlijke 3D op ons af laat komen, maakt van deze superieure popcornprent één van de meest bewonderenswaardige blockbusters van de laatste jaren. 

Eén van de meest bewonderenswaardige blockbusters van de laatste jaren

De meeste castleden zijn eens te meer zo geschikt voor hun rol dat het een plezier is hen bezig te zien. De interactie verloopt feilloos. Benedict Cumberbatch is een geweldige booswicht, weinig subtiel grijnzend en vervloekend, maar zo passend in dit buitenproportioneel theatraal universum. 

Deze geweldige sequel bevestigt enerzijds nog een keer het potentieel van de oorspronkelijke opzet van de serie en de films en is anderzijds hopelijk gewoon een aanzet voor nog meer van dit. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Khan wordt verslagen maar blijft levend maar verbitterd en wraakzuchtig achter in de ruimte. De crew maakt zich klaar voor een nieuw avontuur.