TOP 2007 - De beste films van 2007

De redactie van uw favoriete ? en voor zover u weet het enige fatsoenlijke ? online filmmagazine is na uitgebreid beraad tot de conclusie gekomen dat het filmjaar 2007 best wel meeviel. Grote meesterwerken waren er te weinig, maar de meerwaardezoeker kwam eigenlijk echt wel aan zijn trekken, of het nu met een Roemeens abortusdrama of een tekenfilm over ratten was. Ons dertienkoppig team heeft samen 199 films gezien die het voorbije jaar verschenen (voor de cijfervreters: samen waren dat 547 kijkbeurten) en stelde op democratische en vooral kritische wijze een top 10 samen. OF WIL U WETEN WAT WE DE SLECHTSTE FILMS VAN 2007 VINDEN? KLIK HIER. EN OF U GOEDE SMAAKT HEEFT! DE LEZERSTOP 2007!

10. Persepolis Geen Ratatouille in onze top, tot spijt van velen, maar dat geeft ons wel de kans een andere uitmuntende en door nog veel te weinig filmliefhebbers geziene tekenfilm te promoten. Persepolis is de zeer geslaagde verfilming van de schitterende, autobiografische grafische roman van Marjan Strapasi, die mee in de regiestoel zat. Realistisch, treffend, emotioneel en uiteindelijk dus vrij uniek.

 

9. I?m Not There Niet iedereen is wild van deze wel zeer aparte Bob Dylanbiografie, maar dat Todd Haynes zich eens te meer opwerpt als een bijzonder creatief en uitzonderlijk veelzijdig cineast, staat buiten kijf. In de meest diverse stijlen stelt Haynes ons voor aan de vele mensen die Dylan is en was, zonder daarbij de mythe te ontkrachten. Een grandioze caleidoscopisch interpretatie en een pracht van een film. En o ja, Cate Blanchett... wat een actrice.

 

8. The Departed Scorsese had zijn Oscar natuurlijk al veel eerder moeten krijgen. En eerlijk gezegd ook voor een betere film, want die heeft hij beslist gemaakt. Maar niettemin hebben we genoten van deze spannende en complexe politiethriller waarin het kat- en muisspel van een mooie psychologische laag wordt voorzien. En dan hebben we het nog niet over de geweldige cast gehad: Dicaprio en Damon halen het onderste uit de kan, Wahlberg verrast (en kreeg als enige een Oscarnominatie) en hoe kan een film waarin Jack Nicholson met een dildo zwaait, slecht zijn? Eentje om te herbekijken.

 

7. INLAND EMPIRE De impact van het grandioze Mulholland Dr. ontbrak en het spooky sfeertje van Lost Highway misten we eveneens, maar dat verhindert niet dat de intuïtieve, heerlijk verwarrende en haast surrealistische beeldenstroom die David Lynch op ons loslaat in INLAND EMPIRE, extreem genietbaar is. Voor een beperkte doelgroep misschien, maar wie de moeite doet wordt rijkelijk beloond.

 

6. Half Nelson Een wat onontdekt kleinood, deze piekfijn geacteerde tranche de vie die je gerust een anti-melodrama mag noemen. Oscargenomineerde Ryan Gosling mag dan al door Peter Jackson ontslagen zijn net voor de opnames van The Lovely Bones, hij bewijst in dit koortsig, allesbehalve optimistisch drama wel een groot acteur te zullen worden. U hebt de film zeer waarschijnlijk niét gezien, dus rep u weldra naar de videoboer en blijf na afloop even verweesd achter.

 

5. Eastern Promises Viggo Mortensen zet een haast dierlijke vertolking neer ? en gaat overigens ook helemaal bloot in een zeer intense saunascène ? als Russische gangster in David Cronenbergs meesterlijke moraalthriller. Naomi Watts staat als wroedvrouw met haar op de tanden even aanbiddelijk als sterk te wezen, maar de kracht van deze ijskoude film zit hem toch in de sobere, strak uitgevoerde plot waarin als vanouds heel wat gruwelmomenten zitten ? waarmee Cronenberg ons nog maar eens laat inzien dat we eigenlijk allemaal geperverteerd zijn en kicken op wat stijlvol bloedvergieten.

 

4. Letters from Iwo Jiwa Clint Eastwood kon ons niet echt bekoren met het al te conventionele Flags of Our Fathers, maar dat maakte hij goed met opvolger Letters from Iwo Jima, waarin de Japanse kant van de strijd om een klein eiland tijdens de tweede wereldoorlog wordt belicht. De uitzichtloosheid en waanzin die zich van de soldaten meester maakt, wordt door Eastwood indringend en zelfs claustrofobisch in beeld gebracht. Zo weet Letters from Iwo Jima even tragisch als gruwelijk te zijn. Mag gerust naast Saving Private Ryan gaan staan.

 

3. Dagen zonder Lief Toch een Vlaamse film in de top 10, en dan nog wel op de derde plaats. Felix van Groeningens herkenbare en hartverwarmende portret van enkele bijna dertigers die met een traditioneel bestaan flirten, heeft alles in huis om een onuitwisbare indruk te maken: een meeslepend verhaal, vlotte dialogen, spontaan acteerwerk (Wine Dierickx!) en een pracht van een soundtrack ? die overigens niet eens uitgebracht werd, begrijpe wie kan. Tot de laatste, lichtjes bezwerende scène weet dit juweeltje de kijker in zijn greep te houden. Als iemand ooit de Vlaamse cinema kan redden, moet het van Groeningen wel zijn.

 

2. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford In al zijn doordringende soberheid en meeslepende traagheid, slaagt deze lyrische anti-western er in ons twee en een half uur in de ban te houden. De obsessie van een lafaard voor een beruchte gangster speelt zich af tegen een oogstrelende achtergrond en wordt ondersteund door een passend droefgeestige score van Nick Cave en Warren Ellis.

 

1. Das Leben der Anderen Pers en publiek waren en zijn nog steeds hevig onder de indruk van deze weldoordachte, meesterlijk geregisseerde terugreis naar het Duitsland van de jaren 1980, waarin een prangende ethische kwestie centraal komt te staan wanneer een gedreven Stasi-agent de opdracht krijgt een subversief geacht echtpaar te bespioneren en zowaar de motieven van zijn oversten in vraag begint te stellen. Sec gefilmd, doorleefd vertolkt en vooral met veel precisie verteld tot de laatste tragische minuut, kan geen enkele andere film aanspraak maken op titel ?film van het jaar?.

WIL U WETEN WAT WE DE SLECHTSTE FILMS VAN 2007 VINDEN? KLIK HIER.

 

Sven De Schutter