The Martian

Genre: Science-Fiction | Duur: 2u21 | 2015 | Release: 7 Oktober 2015 | Land: VS | Regie: Ridley Scott | Cast: Matt Damon, Chiwetel Ejiofor, Jeff Daniels, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Kate Mara, Michael Peña, Sean Bean, Aksel Hennie, Sebastian Stan, Donald Glover, Mackenzie Davis

Met zijn rol in The Martian creëert Matt Damon een mooie parallel met één van zijn eerdere personages. Net als in Saving Private Ryan wordt in deze uiterst genietbare sciencefictionprent immers opnieuw een niet zo evidente reddingsmissie op poten gezet om slechts één man te redden. 

 

Die ene man is astronaut Mark Watney, die na een foutgelopen verkenning van Mars alleen achterblijft op de planeet. Het vergt al zijn wetenschappelijke kennis om daar te overleven, terwijl intussen op Aarde plannen worden gemaakt om hem op te pikken. Maar een afstand van 80 miljoen kilometer overbrug je natuurlijk niet zomaar.

In se is The Martian van begin tot eind bandwerk uit Hollywood: vrij voorspelbaar, gestructureerd volgens het boekje, de geloofwaardigheid rekkend, wetenschappelijk onderbouwd maar opgeleukt met obligate scènes waarin ons de meest noodzakelijke zaken makkelijk aanschouwbaar worden gemaakt. Scenarist Drew Goddard (Lost, The Cabin in the Woods, World War Z) weet echter wat hij doet en smeedt al die elementen meesterlijk samen. Hij voegt leuke details toe, laat de plot drijven op emotie en personages in plaats van spektakel,  doseert vakkundig actie en conversatie: The Martian is topentertainment.

Alle lof uiteraard ook voor de regisseur. Ridley Scott zat er met zijn twee vorige films wat naast - het misbegrepen The Counselor en het zielloze Exodus: Gods and Kings - maar lijkt opnieuw ten volle bereid een groot publiek te dienen. De bijna 80-jarige filmmaker laat geen steek vallen en weet schijnbaar moeiteloos fotografie, special effects, geluid, muziek en montage effectief op elkaar af te stemmen. Hij is geen vernieuwer meer maar wel een immer betrouwbare rascineast.

The Martian is vakwerk van de bovenste Hollywoodplank en meteen één van de meest deugddoende cinema-ervaringen van dit jaar.

De heerlijk ecclectische cast doet de rest. Matt Damon was al enige jaren uit vorm, maar mag nog steeds een leading man van formaat genoemd worden. Het hoofdpersonage is een klassieke heldhaftige protagonist wiens persoonlijkheid pas vorm krijgt door zijn daden, maar iemand als Damon maakt dat we vanaf minuut één begaan zijn met zijn lot. 

The Martian mist de gesofisticeerde gelaagdheid van Interstellar en de intense tragiek van Gravity, maar is evengoed vakwerk van de bovenste Hollywoodplank en meteen één van de meest deugddoende cinema-ervaringen van dit jaar. En dat met Abba en Hot Chocolate op de soundtrack! 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het vraagt uiteindelijk een persoonlijk risico van gezagvoerder Lewis om de via allerlei manoeuvres eindelijk in de ruimte gelanceerde Watney aan boord van het ruimteschip te krijgen.