The Diary of a Teenage Girl

Genre: Tragikomedie | Duur: 1u42 | 2015 | Release: 21 Oktober 2015 | Land: VS | Regie: Marielle Heller | Cast: Bell Powley, Alexander Skarsgård, Kristen Wiig, Christopher Meloni

Eén van de markantste Amerikaanse debuutfilms dit jaar is het ontwapenende The Diary of a Teenage Girl, een opmerkelijk vranke coming of age-film met een al even ongekunstelde hoofdactrice.

 

Bel Powley, zo luidt de naam van de olijke jonge actrice die je meteen voor zich inneemt met haar vertolking als 15-jarig Minnie. Haar seksueel ontwaken staat centraal, vooral gestimuleerd door de vriend van haar moeder, met wie ze in bed belandt. Niet alleen zet dat familiale verhoudingen op zijn kop -  Minnie’s moeder is al niet bepaald een rolmodel - , het doet haar ook anders naar de wereld en zichzelf kijken. Minnie wil daar veel over kwijt maar vindt weinig gehoor.

Cineaste Marielle Heller weet een frisse draai te geven aan een vertrouwd genre, door de plot heerlijk te laten schipperen tussen genuanceerd drama en frivole humor. Ze geneert zich geenszins om Minnie’s groeiende libido vorm te geven, maar toont bijzonder veel respect voor haar verwarde protagoniste. Tegelijk houdt ze het publiek een spiegel voor. We zijn intussen gewend aan soms expliciete, puberale voorstellingen van jongens in de adolescentie, maar nu er een keer een tienermeisje wordt opgevoerd die het over fucking en dicks heeft, dreigen we wat ongemakkelijk in ons bioscoopzitje te schuifelen.  

Cineaste Marielle Heller weet een frisse draai te geven aan een vertrouwd genre.

Nergens voor nodig dus. The Diary of a Teenage Girl is een amusante, treffende kijk op een verwarrende tienertijd, waarbij Heller de kijker vrij laat te oordelen over de situatie: de vriend van Minnie’s moeder wordt eerder als een ruggengraatloze manipulator opgevoerd dan een perverseling. Misschien hoeft seks tussen een volwassene en een tiener niet per se moreel verkeerd te zijn, is een mogelijke interpretatie. Minnie hoeft ook geen slet genoemd te worden omdat ze van seks houdt.

Naast de overtuigende vertolking van Powley (al even sprankelend aanwezig is de Britse komedie A Royal Night Out trouwens), zetten ook Kristen Wiig en Alexander Skarsgard mooie, subtiel geschetste personages neer. De film oogt verder als een snoepje – het verhaal speelt zich in de jaren ’70 af - en wordt met heerlijke visuele vondsten opgeleukt. Met zijn ontegensprekelijke charme en ongewone eerlijkheid, zal dit dagboek er eentje zijn om te herlezen. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien