Legend

Genre: Drama | Duur: 2u12 | 2015 | Release: 20 Januari 2016 | Land: Groot-Brittannië, VS | Regie: Brian Helgeland | Cast: Tom Hardy, Emily Browning, Christopher Eccleston, David Thewlis, Taron Egerton, Paul Anderson, Chazz Palminteri, Sam Spruell

Het gangsterdrama Legend neemt ons mee naar het Londen van de jaren '60, waar destijds de legendarische broertjes Kray de touwtjes in handen hadden. Dit waargebeurde verhaal biedt voldoende materiaal voor een onderhoudende film, maar de onstabiele regie en het oppervlakkig uitgewerkte scenario van Brian Helgeland (Payback, A Knight's Tale) verhinderen dat de prent beklijft.

 

Met Ronnie en Reggie Kray beschikt de film nochtans over twee imponerende hoofdpersonages. Het is vooral de complexe band tussen de twee heel verschillende tweelingbroers die centraal staat in dit vinnig opgezette drama, want over de bedenkelijke praktijken van de twee heethoofden komen we in feite niet zo heel veel te weten. Vreemd is dan wel dat het verhaal gebracht wordt vanuit het standpunt van Frances, het liefje en later de echtgenote van Reggie. Dit maakt het relaas enigszins onstabiel en nadrukkelijk subjectief. De pogingen om het gedrag van de broers een psychologische grondslag te geven, stranden in een aritmische opeenvolging van scènes waarin de Krays ofwel op elkaar kloppen ofwel op een ander. Daar hadden geen twee uur aan besteed moeten worden. 

De onstabiele vertelling had op minder dan twee uur tijd kunnen verteld worden.

Helgeland's stijl is daarnaast weinig bekoorlijk. Zijn beeldvoering mist dynamiek en energie, al weet hij een aannemelijk grauw sfeertje op te roepen. Gelukkig heeft hij een mooie acteursgroep in handen. Emily Browning krijgt eindelijk eens een rol die haar talent waard is en weet een mooie aanvulling te zijn voor Tom Hardy, die er meesterlijk in slaagt twee personages te spelen zonder dat je je ook maar één keer realiseert dat ze door dezelfde acteur gespeeld worden. Hoewel hij als Ronnie soms sterk naar het cartooneske neigt - wat is dat toch altijd met die stemmen van Hardy?  - is Legend in wezen een indrukwekkende two-men show van een acteur die ons na zo'n reeks gevarieerde vertolkingen, nog steeds weet te verrassen. Had de totaalsom van een hoger niveau geweest, had men zijn prestatie mogelijk hoger gewaardeerd en was hij misschien een kanshebber geweest bij de Oscars. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frances pleegt zelfmoord en de broers verdwijnen achter tralies.