Inferno

Genre: Actie/Thriller | Duur: 2u01 | 2016 | Release: 19 Oktober 2016 | Land: | Regie: Ron Howard | Cast: Tom Hanks, Felicity Jones, Sidse Babett Knudsen, Ben Foster, Omar Sy, Irrfan Khan

Hoewel Ron Howard in zekere zin een gevestigde waarde is in Hollywood, zijn de echt degelijke producties van zijn kant vrij schaars. Met elke Dan Brown-verfilming – Inferno is de derde na The Da Vinci Code en Angels & Demons – lijkt hij ook nadrukkelijker aan te geven gewoon voor plat succes te gaan in plaats van voor hoogstaand amusement. Verwacht dus vooral niets van deze pulpy thriller.

 

Tom Hanks – een bezige bij tegenwoordig – kruipt opnieuw in de huid van professor Langdon, die dit keer in een ziekenhuis in Firenze ontwaakt met geheugenverlies. Al snel blijkt hij de speelbal te zijn in een strijd tussen de WGO en een louche organisatie die ten dienste staat van een miljonair met duivelse plannen. Om te voorkomen dat een dodelijk virus een groot deel van de mensheid uitroeit, zal Langdon opnieuw kunstraadsels en verborgen symbolen moeten doorworstelen.

Het grootste euvel van de Langdonverfilmingen is dat ze kunstliefhebbers en mensen met kennis van zaken wellicht niet aanspreken. Daarvoor is het popcorngehalte van deze oppervlakkige en simplistische thrillers te groot. Wie zijn cinema dan weer graag dynamisch en luchtig heeft, vat amper de artistieke referenties. Daardoor krijg je ook in het geval van Inferno een film die een schijn van intellect ophoudt, maar vooral uitleggerig en belerend met namen en feiten strooit waar zijn doelpubliek mogelijk amper affiniteit mee heeft.

Vermoeiende en nodeloos complexe pulp

Dat alles wordt in een nodeloos complex verhaaltje gegoten zonder enige fatsoenlijke karakterontwikkeling, met vergezochte suspense, obligate achtervolgingen en vermoeiende schermutselingen en personages waarvan die elk moment hun kar kunnen keren. Inferno zet zo de ingeslagen weg van zijn voorgangers gewoon verder en is net als het boek vergetelijk en leeg.  Ideaal escapisme dus. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alles loopt goed af. Dokter Brooks blijkt geen echte dokter te zijn maar de vriendin van de overleden miljonair Zobrist die zijn werk verder wil zetten. Ze wordt gedood bij haar poging het virus vrij te laten in het Verzonken Paleis in Istanbul.