Wind River

Genre: Drama | Duur: 1u47 | 2017 | Release: 20 September 2017 | Land: VS | Regie: Taylor Sheridan | Cast: Elizabeth Olsen, Jeremy Renner, Graham Greene, Gil Birmingham , Jon Bernthal, Tantoo Cardinal | Scenarist: Taylor Sheridan

Jeremy Renner en Elizabeth Olsen kennen elkaar als lid van The Avengers, maar staan in Wind River zij aan zij in een meer realistische context. Als respectievelijk een jager die in de besneeuwde landschappen van Wyoming een lichaam ontdekt en een FBI-agente die de zaak moet oplossen, blijken de twee acteurs bijzonder geschikt en overtuigend.

 

Niet toevallig vertrekt de plot enigszins traditioneel vanuit de tegenstelling tussen de twee. Jane Banner is jong en niet vertrouwd met de omgeving of plaatselijke gebruiken, Cory Lambert is een ervaren rot met een tragisch verleden. Vanuit dat contrast ontstaat een reflectie op mannelijke dominantie. Wind River is dan ook meer dan een moordmysterie, dat immers vrij rechttoe rechtaan kan verteld worden. De setting - een indianenreservaat – wordt overheerst door sneeuw en stilte, wat de inwoners uitzichtloos maakt. Jonge vrouwen van Indiaanse afkomst blijken er het meest bekaaid van af te komen. De film klaagt dan ook de juridische impasse aan die ontstaat bij bepaalde misdaadonderzoeken in dit gebied.

De uitzichtloosheid van een door sneeuw en stilte overheerst landschap is de ideale setting voor dit geloofwaardige misdaaddrama.

Taylor Sheridan, de scenarist van Sicario en Hell or High Water, regisseert dit atmosferische misdaaddrama met een sterke voeling voor zijn protagonisten en hun omgeving en een aanleg voor vertelstructuur. De plot is immers vrij eenvoudig, maar de personages zijn interessant en gelaagd en het narratieve ritme is effectief. De film oogt vaak ruw en meedogenloos, zoals de fatalistische natuur die de protagonisten omringt, maar Sheridan pakt ook uit met zonnige en bedachtzaam gecomponeerde beelden.

In zijn geheel is de film weinig opzienbarend en het relaas wat gewoontjes. Had een meer voelbare koude – die zo van belang is in de plot – de kijkervaring niet sterker gemaakt? Terzijde opgeworpen bedenkingen natuurlijk, want Wind River is als tragisch drama meer dan degelijk filmvoer dat we u met graagte aanbevelen. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natalie blijkt gevlucht te zijn voor de collega's van haar vriendje, die haar verkracht hebben en haar lief doodsloegen. Jane overleeft de confrontatie maar net, maar Cory's vaardigheden als scherpschutter helpen. De hoofddader komt tot zijn einde op dezelfde manier als Natalie, wanneer zijn longen bevriezen in het ijselijke gebergte.