Façades

Genre: Drama | Duur: 1u31 | 2017 | Release: 13 December 2017 | Land: België | Regie: Kaat Beels, Nathalie Basteyns | Cast: Johan Leysen, Natali Broods, Frieda Pittoors, Theo Maassen, Benjamin Verdonck, Joren Seldeslachts

Kaat Beels en Nathalie Basteyns staan volop in de kijker dit jaar. Na de zeer geappreciëerde televisiereeks Beau Séjour is er nu het familiedrama Façades, het gezamenlijke debuut van het regisseurskoppel nadat Beels in 2011 al Swooni maakte. Het is een warm maar ook iets te braaf familiedrama geworden.

 

Façades is opgebouwd rond een klassiek gegeven: het onuitgesprokene en het verborgene dat doorheen de jaren de relaties is gaan bepalen tussen een aantal familieleden. Mater familias Viv houdt het voor bekeken, haar dementerende echtgenoot overlatend aan de zorg van dochter Alex. Die wil haar huwelijk even op pauze zetten, nu ze vermoedens heeft dat haar man Claus iemand anders heeft.

We zien de personages dus worstelen met verlangens en frustraties, impulsief handelend, worstelend met geluk en liefde. Het zijn gekende, zelfs al te vertrouwde ingrediënten die de plotlijnen van Façades bepalen. Mogen we ‘een geheim uit het verleden’ zelfs een slaapwekkende trigger noemen? Al bij al komt het allemaal wat nietszeggend over. 

Façades verveelt daarbij weliswaar niet, maar groots of verrassend drama hoef je niet te verwachten. De ploeterende personages worden echter niet veroordeeld. Het zijn mensen van vlees en bloed, maar die herkenbaarheid maakt het ook allemaal een tikkeltje oninteressant. Kijk aansluitend naar Vele Hemels en je merkt zelfs amper het verschil in thematiek.

Realistisch en oprecht, maar wat ongeïnspireerd en karakterloos familiedrama

Dit oprechte drama heeft echter zijn sterke cast mee. Broods, Leysen, Pittoors, Maassen: dat zijn klassebakken die met een fijne naturel in de huid van hun personages kruipen. Façades is verder ook sfeervol in beeld gezet. In hun televisiewerk (naast Beau Séjour maakten Beels en Basteyns ook de fijne series Clan en Jes) zat alles welbeschouwd echter meer persoonlijkheid.  

De filmmaakster wilden naar eigen zeggen een verhaal vertellen dat ze zelf ook zouden willen gaan bekijken in de cinema. De doelgroep van veertigplusvrouwen zal zeker tevreden huiswaarts keren. Maar ons bleef vooral het gebrek aan karakter en inspiratie bij, waardoor ook deze Vlaamse productie snel dreigt te vervagen eens de tour van de cultuurhuizen er op zit. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien