The Old Man & the Gun

Genre: Tragikomedie | Duur: 1u33 | 2018 | Release: 20 Februari 2019 | Land: VS | Regie: David Lowery | Cast: Robert Redford, Casey Affleck, Sissy Spacek, Danny Glover, Tom Waits, Elisabeth Moss

Dat Robert Redford zijn pensioen aangekondigd heeft en The Old Man & The Gun dus wel eens zijn laatste film zou kunnen zijn, stemt ons als filmfan niet dieptreurig. Niet dat we alle tachtigers van het scherm willen bannen - laat Michael Caine in godsnaam nog lang doorgaan! - maar Redford is alles welbeschouwd geen bijster interessante acteur. Echt heel gelaagd of gevarieerd is hij doorheen zijn lange carrière nooit echt uit de hoek gekomen en het zijn toch altijd zijn looks en charmes die de bovenhand hadden. Daarnaast valt toch op dat, hoewel enkele van zijn films zeker klassiekers zijn geworden, de man nooit echt voor risico's gaat en meestal films kiest die bijzonder mainstream zijn. Zijn meest gewaagde film, All is Lost, maakte hij zelfs pas enkele jaren geleden. Laat Redford dus maar van zijn oude dag genieten, eventueel nog wat regisseren, want daar is hij zeker niet slecht in, en we kunnen wel verder met zijn meer karaktervolle generatiegenoten als Robert Duvall, Christopher Plummer, Donald Sutherland, Jon Voight of Nick Nolte. 

 

Maar dat gezegd zijnde, blijkt The Old Man & The Gun nu toch wel een bijzonder plezierige film waarin Redford een schavuit van jewelste speelt en daar niet alleen zichtbaar van geniet maar ook zonder al te veel nadruk verwijst naar enkele van zijn iconische rollen van vroeger - niet in het minst naar The Sting (dat tikje op de neus!), waar ook de affiche van de film grafisch naar refereert. Het lettertype van de credits herkennen we dan weer van Butch Cassidy and the Sundance Kid. Dit is dan ook een mooi eerbetoon aan een acteur die vele generaties heeft beroerd en wanneer naar het einde toe een shot van een piepjonge Redford gebruikt wordt uit een oude film, stel je met een zekere nostalgie vast dat ook hij deel uitmaakt van het collectieve filmgeheugen en we hem dan misschien toch graag bezig gezien hebben, al die jaren. In Hollywood kunnen pensioenaankondigingen gelukkig vaak loze woorden zijn.  

Oeverloze sympathieke schavuitenfilm waarmee Redford zijn carrière afsluit

Redford speelt de hoffelijke Forrest Tucker, die zijn dagen vult met het beramen en uitvoeren van bankovervallen, al dan niet met zijn even bejaarde kompanen, gespeeld door Danny Glover en Tom Waits. De uitgebluste rechercheur Joh Hunt raakt gefascineerd door de ongrijpbare senior, een man die niemand kwaad wil doen en niet leeft om misdaden te begaan, maar gewoon lééft.  Regisseur David Lowery brengt in zijn vierde film dus twee acteurs samen met wie hij al eerder werkte. Casey Affleck zat in Ain't Them Bodies Saint en het gruwelijk ondergewaardeerde A Ghost Story, Redford in het toegankelijkere familiefilmpje Pete's Dragon. Toch laat Affleck het speelveld grotendeels aan Redford, die deze rol ontzettend innemend vertolkt en de film draagt alsof het allemaal geen enkele moeite kost. 

Je aanschouwt deze van energie barstende film dus van begin tot eind met een gigantische glimlach op je gezicht, niet alleen gecharmeerd door de gewiekste protagonist, maar ook door de heerlijk lichtvoetige en frisse stijl waarmee Lowery de tijd en sfeer vat. The Old Man & The Gun is lekker eenvoudige, maar o zo sympathieke cinema. 

 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tucker wordt alweer gearresteerd maar belooft aan Jewel, die op bezoek komt, dat hij ook een 17e ontsnapping zal plegen. Ze stelt hem toch voor zijn straf uit te zitten en biedt hem bij zijn vrijlating onderdak aan. Tucker belt Hunt op en wandelt nadien richting een bankkantoor.