High Flying Bird

Genre: Drama | Duur: 1u30 | 2019 | Release: 8 Februari 2019 | Land: VS | Regie: Steven Soderbergh | Cast: André Holland, Melvin Gregg, Zazie Beetz, Sonja Sohn, Kyle MacLachlan, Zachary Quinto

In verbazingwekkend tempo heeft Steven Soderbergh High Flying Bird ingeblikt, een film waarvan blijkbaar al een ruwe versie beschikbaar was enkele uren na de laatste opnames. Net als het enorm vermakelijke Unsane werd ook deze jachtige praatfilm met een iPhone gefilmd. Het drama komt bijzonder effectief en gelaagd over maar zal niettemin flink moeten strijden om de aandacht van een (Europees) publiek vast te houden. 

 

De doorsnee kijker zal immers wellicht weinig voeling hebben met het onderwerp. High Flying Bird neemt ons mee naar de coulissen van de basketbalwereld, tijdens een lock-out. Het spel áchter het spel, met the Players Association en de NBA als tegenover elkaar staande partijen, blijkt echter veel minder doorzichtige regels te hebben, waarbij tal van economische, raciale en zelfs historische factoren een rol spelen. Spelersmakelaar Ray Burke neemt ons één etmaal mee langs allerlei onderhandelingen, waarbij hij niet meteen in zijn kaarten laat kijken. 

Soderbergh weet een zekere spanning en opwinding op te roepen uit de ontegensprekelijke gewiekstheid van zijn gepassioneerde protagonist, maar eerlijk gezegd verdwaal je als kijker vrij snel in een woud van cryptische conversaties en metaforische uitspraken, tussen allerlei mensen die we niet kunnen plaatsen, wiens motieven vaag worden aangeraakt en wiens belangen voor elkaar net iets te complex zijn. Niet dat High Flying Bird zich specifiek op een intellectueel publiek richt, wel op een kijker die toch wel een heel klein beetje voeling heeft met de zakelijke kant van het Amerikaanse basketbalwereldje. Is het niet om de zaken simpelweg te begrijpen, dan toch om geïnteresseerd te zijn in dit relaas.  

De doorsnee filmkijker verdwaalt in een woud van cryptische conversaties en metaforische uitspraken.

De beeldvoering mag dan, met dank aan de makkelijk hanteerbare iPhones, bijzonder dynamisch zijn en de kijker zelfs het gevoel geven mee aan tafel te zitten, het blijft ondanks de kleurrijke personages en doorleefde vertolkingen een grote inspanning vragen om te vatten waar het in High Flying Bird allemaal om draait. Als voorheen kunnen we onze appreciatie en bewondering uitspreken voor het regieplezier en vaardigheid waarmee Soderbergh deze onderneming geleid heeft, maar helaas zal je ons aansluitend niet horen zeggen dat we ook een heel fijn filmpje gezien hebben. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Burke maakt een einde aan de lock-out.