Booksmart

Genre: Komedie | Duur: 1u42 | 2019 | Release: 26 Juni 2019 | Land: VS | Regie: Olivia Wilde | Cast: Beanie Feldstein, Kaitlyn Dever, Mason Gooding, Skyler Gisondo, Lisa Kudrow, Billie Lourd, Jason Sudeikis, Diana Silvers, Victoria Ruesga

Deze tienerkomedie lijkt zich op het eerste zicht niet meteen te willen onderscheiden van inspiratiebron Superbad: we maken kennis met twee tieners die er niet echt bijhoren en krampachtig proberen plezier te maken. Deze o.a. door Will Ferrell geproduceerde film kiest echter resoluut voor een vrouwelijk uitgangspunt en dat geeft Booksmart het voordeel dat de personages nu makkelijker wegkomen met de obligate vulgariteiten en aangebrande grappen in de plot. 

 

We maken kennis met de hartsvriendinnen Amy en Molly, die met een schok vaststellen dat ze hun hele middelbare schooltijd alle plezier gemist hebben door fanatiek te streven naar waardering van de leerkrachten en hoge punten. De nacht voor hun diplomauitreiking willen ze alles inhalen en trachten ze voluit plezier te beleven. Als ze de locatie van het feest vinden, weliswaar. 

Met Beanie Feldstein - de zus van Jonah Hill - beschikt Booksmart over een grote troef: de jonge actrice, die in Lady Bird de beste vriendin speelde van het titelpersonage, vertolkt Molly met veel overgave en maakt er een even onuitstaanbaar als sympathiek personage van. Je gunt haar alles maar als het tegenzit, wijt je dat toch vooral aan haarzelf. Naast haar zien we Kaitlyn Dever als Amy haar eerste stappen zetten in de vrouwenliefde. Verfrissend natuurlijk, dat een lgbt-personage niet meer aan de zijlijn de plot moet dienen, maar gewoon even onhandig de eerste keer beleeft als heterotegenhangers in gelijkaardige (jongens)verhalen. 

Het vrouwelijke scenaristenteam heeft de twee vriendinnen omringd door een kleurrijke groep tieners, die fijn gelaagd worden naarmate de plot vordert. Zo wordt de boodschap dat we makkelijk oordelen over anderen, zowel de kijker als de protagonist duidelijk gemaakt. Booksmart investeert heel wat in de personages, waardoor enkele geforceerde komische wendingen voor een breuk in de vertelstijl zorgen. Dit had gerust een plattere versie van Lady Bird mogen zijn, maar nu zoekt de film nadrukkelijk verwantschap met stoutere films en dat botst wat. 

Sympathieke en grappige vrouwelijke tegenhanger van Superbad

Niettemin heb je tegen de aftiteling al die figuren in je hart gesloten. Wij hadden het vooral voor de warme crazyness van Gigi, al had ze ook net iets minder hard op Penny Lane uit Almost Famous mogen lijken. Zo voelt Booksmart net iets te vaak aan als een collage van scènes uit gelijkaardige films. 

Actrice Olivia Wilde maakt haar regiedebuut met deze verder wel entertainende en sympathieke komedie, maar haar aandeel is weinig voelbaar. Booksmart is vaardig gemaakt, kent een aangenaam ritme, vindt zijn triomf in enkele fantasiescènes en weet muziek en beeld kundig te combineren waardoor het feestgewoel voelbaar wordt, maar blijft finaal gezien ook wat braaf binnen de lijntjes van het genre. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor haar vertrek naar Botswana krijgt Amy bezoek van Hope, die haar te kennen geeft dat er meer inzit. Molly heeft de show gestolen op de diploma-uitreiking en heeft het hart veroverd van Jared. Zo gaan de twee elk hun eigen leven leiden, los van elkaar, maar nog steeds verbonden door vriendschap.