Ritueel

Genre: Thriller | Duur: 2u00 | 2022 | Release: 7 September 2022 | Land: België | Regie: Hans Herbots | Cast: Marie Vinck, Geert Van Rampelberg, Eriq Ebouaney, Line Pillet, Lukas Bulteel, Robbie Cleiren

Hans Herbots verfilmde in 2014 al een thriller van Mo Hayder. Na enkele jaren internationaal televisiewerk (Riviera, The Serpent) volgt de regisseur het niet onaardige De Behandeling op met Ritueel, een helaas al te banale en kleurloze prent. 

Geert Van Rampelberg kruipt opnieuw in de huid van Nic Cafmeyer, het personage dat fanatieke thrillerlezers kennen als Jack Caffery, de getormenteerde rechercheur uit meerdere Hayderverhalen. Het is echter Marie Vinck die de hoofdrol speelt, als de getraumatiseerde duiker Kiki Schelfthaut. Wanneer zij een afgehakte hand associeert met het koloniaal verleden van ons land, belandt ze in nesten. 

Dit is een solide duo maar de vertolkingen zijn toch weinig doorleefd - Van Rampelberg krijgt ook amper aandacht in de plot - en de romantische vlam staat op een wel heel laag pitje.  In de bijrollen zoeken Lukas Bulteel (Twee Zomers) en Line Pillet geforceerd naar wat waarachtigheid maar het scenario blijft dramatisch gezien zo op de vlakte dat er niets wordt losgemaakt. De emoties lijken overgenomen uit een soap. 

Deze kleurloze thriller maakt te weinig los om geslaagd te kunnen genoemd worden

De plot zelf verliest al veel te snel onze aandacht. Ritueel blijkt een al te ongeïnspireerde thriller die veel te weinig spanning oproept. We zien Herbots ondanks die ervaring bij buitenlandse producties er nergens in slagen de kijker narratief of visueel echt te willen bezweren. Je kijkt er naar en haalt je schouders op. 

 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien