Corsage

Genre: Drama | Duur: 1u53 | 2022 | Release: 21 December 2022 | Land: Oostenrijk | Regie: Marie Kreutzer | Cast: Vicky Krieps, Florian Teichtmeister, Colin Morgan, Finnegan Oldfield, Katharina Lorenz, Jeanne Werner

De Duitse keizerin Elisabeth blijft een bron van inspiratie voor tal van filmmakers. De Duitse regisseur Marie Kreutzer keert de Sissi-films uit de jaren '50 echter resoluut de rug toe en pakt uit met een fascinerend psychodrama dat een heel ander beeld schetst van de geromantiseerde sprookjesprinses. 

In Corsage, dat zich niet geneert een loopje met de werkelijkheid te nemen, leren we de keizerin kennen als een gekwelde vrouw. Verveling, seksuele frustratie en een loodzwaar gevoel van nutteloosheid bepalen haar gemoedstoestand. Ze kwelt daardoor niet alleen zichzelf maar maakt het ook haar omgeving niet gemakkelijk. Als een rebelse puber manifesteert ze zich volop tegendraads. 

Het is een geloofwaardig, zij het zeer fictief portret van een historische figuur, al vormen de vele korte scènes niet altijd een gestroomlijnd geheel. De vertolking van Vicky Krieps is ijzersterk. De keizerin valt amper sympathiek te noemen maar haar mentale onstabiliteit wordt wel aannemelijk gemaakt. 

De film is even tegendraads als zijn hoofdpersonage

De film werd volledig opgenomen op bestaande locaties, in de staat zoals die er nu bij liggen, zonder opsmuk, vaak in verval. Hedendaagse elementen in de decors worden niet verstopt. Zo'n tractor of elektriciteitskast in beeld leidt af, maar versterkt eigenlijk net de focus op de essentie: de gemoedstoestand van de protagonist. Ook de moderne muziek roept een anachronistisch sfeertje op, wat natuurlijk doet denken aan Marie-Antoinette.

Corsage hoeft niet als kostuumfilm of historisch drama geklasseerd te worden. Het is een meeslepend, tragisch beeld met een sterke psychologische uitdieping en aldus een bij momenten bezwerende film. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien