Roald Dahl's Matilda the Musical

Genre: Familiefilm | Duur: 1u57 | 2022 | Release: 25 December 2022 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Matthew Warchus | Cast: Alisha Weir, Lashana Lynch, Emma Thompson, Andrea Riseborough, Stephen Graham, Sindhu Vee

Deze drukdoenerige musical is niet rechtstreeks gebaseerd op het beroemde verhaal van Roald Dahl uit 1988, maar op de theateradaptatie die volle zalen lokte op West End en Broadway. Een deel van de plotopbouw werd dan ook opgeofferd om plaats te bieden aan nu en dan oneindig lijkende zang en dans. 

De pientere Matilda krijgt vrijwel geen aandacht van haar compleet ongeschikte ouders. Wat een vreugde wanneer ze eindelijk naar school mag! Maar Crunchem Hall blijkt een kruising van een legerkazerne en een gevangenis, met bikkelharde hand geleid door het briesende schoolhoofd, Mevrouw Bulstronk. Matilda komt al snel in verzet tegen het autoritaire beleid. 

Matilda the Musical laat enkele groots in beeld gebrachte muzikale intermezzo's toe maar verliest aldus wat karakteropbouw. De essentiële relatie tussen Matilda en juf Engel blijkt hier flinterdun. Ook de ontdekking van het hoogbegaafde meisje dat ze over bijzondere gaven beschikt, krijgt amper aandacht. Daardoor vindt de film maar moeilijk een ritme. Ondanks de lange duur, gebeurt er eigenlijk weinig. 

Veilig familievertier dat het fundament van de roman niet echt respecteert

De filmversie van Danny DeVito mag dan intussen meer dan 25 jaar oud zijn, de charmes van dit klassieke kinderverhaal bleven in die eerste verfilming wel meer overeind dan in deze nogal gelikte en weinig bezielde productie. Emma Thompson zorgt als de vervaarlijke Mevrouw Bulstronk gelukkig voor enkele geweldige momenten. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien