The Report

Genre: Drama | Duur: 1u59 | 2019 | Release: 6 November 2019 | Land: VS | Regie: Scott Z. Burns | Cast: Adam Driver, Annette Bening, Jon Hamm, Michael C. Hall, Maura Tierney, Corey Stoll, Matthew Rhys, Tim Blake Nelson, Jennifer Morrison, Ted Levine, Linda Powell

Scott Z. Burns heeft al wat potige films op zijn actief staan als scenarist. De man die The Informant!, Contagion en Side Effects neerpende, debuteert nu als regisseur met de sterke dossierthriller The Report die cinematografisch de invloed van Soderbergh niet kan verstoppen. 

 

Deze waargebeurde prent laat ons kennismaken met de ijverige senaatsmedewerker Dan Jones, die van de democratische senator Dianne Feinstein de opdracht krijgt een onderzoek te voeren naar de vermeende folterpraktijken van de CIA in het opsporen van de verantwoordelijken voor de aanslagen op 9/11. Niet alleen blijkt nogal snel dat er wel degelijk ontoelaatbare - zelfs amateuristische - praktijken werden gehanteerd bij het ondervragen van gevangenen, er is van hogerhand ook gepoogd om bewijsmateriaal daarvoor te doen verdwijnen en uit alle macht getracht de waarheid te verzwijgen voor het grote publiek. Jones gaat helemaal op in zijn taak, die al snel vele jaren langer gaat duren dan oorspronkelijk voorzien. 

The Report weet twee uur lang zakelijk de focus vast te houden op de inhoud van het verslag. Dat de overdaad aan namen, feiten en data dit relaas al te droog zou maken, wordt verhinderd door een jachtig ritme en een snedige montage. Het gekibbel tussen zelfverzekerde CIA-agenten en politici met een zekere ethiek, vraagt van de kijker alertheid, maar draagt ook bij aan een sluimerende spannning. Hoewel het bestaan van deze film zelf al impliceert dat de feiten ooit bekend gemaakt werden, blijf je toch gespannen hopen op een goede afloop en leef je mee met het hoofdpersonage, een idealist die gewaarschuwd werd zijn persoonlijke mening geen impact te laten hebben op het verslag, maar wiens rechtvaardigheidsgevoel met hem aan de haal gaat. 

Adam Driver, altijd groots, weet heel mooi dat toenemende fanatisme uit te beelden. De nimmer teleurstellende Annette Bening laat haar leeftijd zijn voor wat ze is en gaat helemaal op in de rol van zeventiger Feinstein, een politica die uit alle macht een dame trachtte te blijven. 

Een procedurethriller die zindert van verontwaardiging

Burns tracht dit relaas waarachtig en waarheidsgetrouw te houden en weet een best ingewikkelde materie meeslepend te maken. De dialogen trillen van verontwaardiging - let op hoe personages nauwkeurig gegevens benadrukken of herhalen - maar eerder dan een vlammende aanklacht te zijn, wil The Report een met voldoening gebrachte weergave van de blootlegging van laakbare feiten zijn en een oprecht, neutraal opgevat ijveren voor een transparante overheid.

Deze film kan met deze kwaliteiten gerust naast andere procedurethrillers staan als Spotlight, The Post en All the President's Men, relevante en tegelijk meer dan onderhoudende producties die markante, minder glorieuze momenten uit de Amerikaanse geschiedenis geloofwaardig reconstrueren. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien