BIFFF 2011- 29th Brussels International Fantastic Film Festival

Van 7 tot en met 19 april wordt Brussel opnieuw overgenomen door zombies, vampieren, geesten en ander vreemd gespuis. Letterlijk en figuurlijk, want al voor de 29ste keer vindt in Tour &Taxis het Brussels Internationaal Festival van de Fantastische Film plaats. Het BIFFF is niet alleen het grootste filmfestival van België gewijd aan de genrefilm, het is een waar mekka voor de liefhebber van het fantastische. Zo vind je op het festival tal van randanimaties zoals een bodypainting, een make-up en een cosplay wedstrijd, DVD- en comicbookstanden en een tentoonstelling rond het thema Creature.

 

Palmares

Internationale Competitie:

- Gouden Raaf 2011:  I Saw The Devil – Kim Jee-Woon – Zuid-Korea

- Zilveren Raaf: Midnight Son – Scott Leberecht – USA

- Zilveren Raaf: Detective Dee and the Mystery of the Phatom Flame – Tsui Hark – Hongkong

 

Europese Competie:

- Zilveren Méliès voor beste kortfilm: L'oeil du paon – Gerlando Infuso - België

- Zilveren Méliès voor beste langspeelfilm: Transfer – Damir Lukacevic – Duitsland

- speciale vermelding: The Troll Hunter - André Ovredal - Noorwegen

 

7th Orbit Competitie

The Temptation of St. Tony - Veiko Õunpuu – Estland

- special vermelding: Mirages - Talal Selhami – Marokko / Frankrijk

 

Thriller Competitie:

Territories - Olivier Abbou – Frankrijk

- special vermeldingKidnapped - Miguel Ángel Vivas – Spanje

Publieksprijs, de Pegasus:

Rare Exports: A Christmas Tale - Jalmari Helande - Finland

 

Ook weer van de partij zijn het Vampierenbal, waar de kinderen van de nacht zichzelf volledig kunnen uitleven, en de Zombieparade doorheen de straten van Brussel. De eerste zaterdag van het festival staat met de (muzikale) ZomBIFFF Night trouwens helemaal in het teken van deze wandelende doden. Ook niet te missen die nacht: de Fantastic Night, een heuse marathon van 4 films tot in de vroege uurtjes.

 

De filmvertoningen blijven dan ook de kern van het BIFFF en deze editie belooft weer een opmerkelijke ontdekkingstocht te worden doorheen de wereld van de fantastische film. Er staan maar liefst 66 films van over de hele wereld op het programma dit jaar. Naast het gebruikelijke assortiment van Amerikaanse, Europese en Japanse films, staat dit jaar op de eerste maandag Taiwan in de kijker. Dit naar aanleiding van de 100ste verjaardag van het ontstaan van de Chinese Republiek. Ook België krijgt zijn eigen dag met de Belgian Film Day. Naast de vertoning van de Belgische film Meant to be kan je deze dag ook gratis naar de kortfilm competitie gaan, waar je pareltjes zoals L'oeil du paon en La femme à cordes kunt aanschouwen.

 

Wie filmfestival zegt, denkt natuurlijk ook aan de talrijke competities. Naast een internationale en thriller competitie, huist het BIFFF ook de Meliès-competitie voor Europese films en een competitie voor innoverende en eigenzinnige films, het 7de Spoor. Uiteraard zijn er ook tal van films in Europese of zelfs internationale première zoals Wake Wood, Midnight Son of The Speak. De film die dit jaar de eer krijgt het festival te openen is Balada Triste de Trompeta, een groteske politieke satire van de Spaanse regisseur Alex de la Iglesia, en niets minder dan Monsters, een opmerkelijke low-budget film die begint waar andere monster- en alienfilms stoppen,  is dit jaar de slotfilm.

 

Voor de echte volhouders en de meest extreme films zijn er dit jaar ook weer de Midnight Screenings, waarin je films met klinkende namen zoals Horny House of Horror en Hell Driver voorgeschoteld krijgt. Of nog: het langverwachte Tetsuo 3: The Bullet Man, de eerste Engelstalige film van van Shinya Tsukamoto, opgenomen in de Verenigde Staten en met muziek van Nine Inch Nails-frontman Trent Reznor (zoals bij The Social Network). Last but not least, wordt dit jaar ook de anime film Akira nog eens bovengehaald en krijgt iedereen de kans om deze cultklassieker alsnog op het grote doek te zien.

Reden genoeg dus om dit jaar naar het BIFFF af te zakken. Het volledige programma vind je terug op http://www.festivalfantastique.org. Hier bij ons en op kortfilm.be kun je terecht voor tal van besprekingen en ander nieuws van dit fantastische festival (pun intended).

 

Update: nabeschouwing en winnaars

Na 13 dagen lang de longen uit ons lichaam te schreeuwen en te juichen is de 29ste Editie van het BIFFF tot zijn einde gekomen. Met een gerust hart durven we zeggen dat het weer een geslaagde editie was. Het festival kon rekenen op maar liefst ongeveer 57000 toeschouwers dit jaar. Vooral de voorstellingen om 20u waren zo goed als altijd uitverkocht, maar ook de andere films werden vaak met veel enthousiasme onthaald. Net dit enthousiasme van het publiek is het sterkste punt waarmee het festival zich onderscheidt van andere festivals. Zelden kom je een filmvoorstelling tegen waar het publiek zo interactief en uitbundig is, wat leidt tot een bijzondere ervaring. Zelfs een middelmatige film vereffenen zij tot een amusante gebeurtenis.  Gelukkig werden heel wat kwaliteitsfilms getoond op het festival, met als beste bewijs de talrijke films in competitie. Zoals gebruikelijk werden op de laatste avond de winnende films bekend gemaakt.