BIFFF 2017 - 35E BRUSSELS INTERNATIONAL FESTIVAL OF FANTASTIC FILM

Liefhebbers der wansmaak, gortigheid en filmische curiositeiten: het is weer tijd om af te zakken naar Bozar! Van 4 tot en met 16 april kan je daar immers terecht voor de 35ste editie van het Internationale Festival van de Fantastische Film (sciencefiction, thriller en horror). In de volksmond ook wel gekend als het BIFFF. Op het programma: Japanse weirdness, Amerikaanse retro-horror, Europese en Zuid-Koreaanse whodunits, Chinees stunt- en vliegwerk en zelfs Iraanse klopgeesten.

 

Wistjedatjes

Wist je dat de internationale jury enkel uit vrouwen bestaat dit jaar? Dat er met de experimentele documentaire Spit’n’Split van Jérôme Vandewattyne (Slutterball) een Belgische film zit in de 7th Orbit competitie? Dat Alejandro Amenebar en Park Chan-wook (foto) dit jaar tot ridder worden geslagen en dat er rond die laatste een mini-retrospectieve geprogrammeerd staat? Of dat Fabrice Du Welz niet enkel een masterclass komt geven, maar ook zijn Hollywooddebuut Message from the King komt voorstellen?

Zoals je kan zien, valt er heel wat te ontdekken op het BIFFF de komende twaalf dagen. Er staan maar liefst 112 films op het programma, de kortfilmselectie niet meegerekend! Wil je meer weten over het kortfilmprogramma, dan kan je terecht op onze zustersite kortfilm.be.

Tien om te zien

Wij hebben het menu van langspeelfilms onder de loep genomen en hebben tien volgens ons niet te missen films uitgekozen:

 

Free Fire

De nieuwste film van de Brit Ben Wheatley is een pulpy gansterfilm waarmee hij zich met Quentin Tarantino en Guy Richie probeert te meten en die gedragen wordt door een starrencast om U tegen te zeggen. Klinkt veelbelovend! (lees hier de recensie)

 

Swiss Army Man

Deze eigenzinnige komedie met een vleugje existentialisme wist op Sundance heel wat reacties los te weken en is zo’n typische love it or hate it-film. De film draait immers om de vriendschap tussen Paul Dano’s schipbreukeling en Daniel Radcliffe’s winderige lijk. Jawel je hebt dat goed gelezen!

 

Les Yeux Sans Visage

Les Yeux Sans Visage wordt vaak als een van de absolute klassiekers van het horrorgenre aanzien en dit vooral dankzij zijn uitmuntende zwartwit fotografie. Dankzij het BIFFF kan je deze nu op (her)ontdekken op het grote scherm.

 

Under the Shadow

Na It Follows, The Babadook en The VVitch, lijkt Under the Shadow de volgende horrorfilm te zijn die het genre nieuw leven inblaast. In deze Iraanse film krijgt een gezin een kwaadaardige Djiinn op bezoek. (lees hier de recensie)

 

The Mermaid

Omdat het niet altijd serieus hoeft te zijn, kan een doldwaze Chinese variant op De Kleine Zeemeermin ook al eens smaken. Deze absurde romantische komedie van Stephen Chow (Kung Fu Hustle, Shaolin Soccer) was in China een van de grootste kassasuccessen aller tijden.

 

Memoirs of a Murderer

Remakes vergeten we liefst zo snel mogelijk, maar af en toe valt er toch een interessante film te ontdekken. Memoirs of a Murderer is een Japanse remake van het Koreaanse Confession of Murder, die de prijs voor de beste thriller won p het BIFFF 2013.

 

Meatball Machine Kodoku

Nu we toch bij Japan aanbeland zijn, Yoshihiro Nishimura wilt zijn naam als keizer van de gore alle eer aandoen met deze sequel van de splatterpunk klassieker uit 2005, Meatball Machine.

 

Small Town Killers

Small Town Killers is de nieuwste film van de Deen Ole Bornedal (Nightwatch). Met deze zwarte komedie waagt hij zich op het terrein van de gebroeders Coen en zijn landgenoot Anders Thomas Jensen. In de cast zien we enkele bekende koppen zoals Nicolas Bro, Ulrich Thomsen en Søren Malling.

 
The Bar

Aaah, daar is ie weer, onze favoriete Spanjaard (na Pedro Almodóvar). Er lijkt wel geen editie van het BIFFF voorbij te gaan zonder dat Álex de la Iglesia van de partij is. Dit jaar mag hij het festival afsluiten met The Bar, een satirische parabel die ons laat zien hoe ver sommige mensen wel niet gaan om hun eigen hachje te redden.

 

Randanimatie

Ben je na het zien van de vele films nog niet verzadigd, dan zijn er nog steeds de zombie parade, de cosplay wedstrijd, de 3de editie van de Gaming Madness Days en het Vampierenball om die geek in je te bevredigen.

 

Het volledige programma en alle praktische details vind je zoals gewoonlijk op www.bifff.net.

Veel gruwelplezier!