Gent 2006 - 33ste Internationaal Filmfestival Gent

10 dagen vrij genomen? Aan 100 euro tickets gekocht? Uren gepuzzeld om een persoonlijk programma samen te stellen? Proficiat, u bent een filmfreak die net als ons volop van het Gentse filmfestival gaat genieten. Eén van de grootste filmevenementen van ons land is dit jaar aan zijn drieëndertigste editie toe is en dat betekent als vanouds tien dagen film, film en nog eens film.

Van 11 tot 21 oktober kunnen cinefielen kiezen uit maar liefst 169 films. Gent biedt naast vele premières van grote producties, eenmalige vertoningen van onbekende films uit alle hoeken van de wereld, fascinerende muziekdocumentaires en een alweer zeer gevarieerde competitie, ook een unieke en prestigieuze tentoonstelling over de legendarische regisseur Stanley Kubrick, een eerbetoon aan de Brusselse documentariste Agnès Varda, veel filmmuziek, een gemaskerd bal en zelfs een film voor? blinden en slechtzienden!

Weinig celebrity?s wel dit jaar, al werden de befaamde filmmakers Darren Aronofsky, Paul Verhoeven en Tom Tykwer op het laatste moment nog aan de gastenlijst toegevoegd. Maar de organisatie van het filmfestival ziet naar eigen zeggen niets in het opkloppen van festivalglamour. De essentie is cinema en met de focus op filmmuziek en met de daarbij horende uitreiking van de World Soundtrack Awards beschikt Gent wel over een unieke troef. Toch dient gezegd dat het ontbreken van een vedettenparade de organisatoren ook een beetje teleurstelt. Gent wil zich vooralsnog niet meten met de grote festivals van Venetië, Berlijn en Cannes, waar de filmselectie steeds meer gekoppeld wordt aan de aanwezigheid van grote sterren, een evolutie die de cinema eigenlijk niet ten goede komt.

Maar niettemin heeft men toch vruchteloos gepoogd Nicole Kidman te overtuigen even langs te komen op weg naar het eerste filmfestival van Rome. Maar er loopt nog voldoende ander interessant volk rond op deze editie. Zo wordt de jury voorgezeten door filmproducent Jan Harlan, schoonbroer van de overleden Stanley Kubrick, komt de Frans-Algerijnse cineast Tony Gatlif zijn nieuwe film Transylvania persoonlijk voorstellen en komt Agnès Varda haar verdiende Joseph Plateau Lifetime Achievement Award zelf in ontvangst nemen. Verder zullen ook tientallen minder bekende, vaak nog beginnende filmmakers en heel wat filmcomponisten van over de hele wereld het festival bijwonen.

Een filmfestival biedt ook volop kansen om nieuwe dingen te ontdekken en de grenzen van uw filmsmaak te verleggen. Zelf uw weg zoeken in het uitgebreide programma is dus de boodschap. Wij brengen alleszins dagelijks verslag uit.

UPDATE: DE WINNAARS

Fnac publieksprijs: When the Road Bends (5.000 euro disitrubtiepremie)

Grote prijs voor beste film: 10 Canoes

Mine Xplore Award
(jongerenjury): Princess

KORTFILMS:

Belgische kortfilmcompetitie: Tanghi Argentini
Lees een interview met winnaar Guido Thys op kortfilm.be.

Beste Vlaamse studentenkortfilm: Anémone en Administrators

UIP Prijs (Internationaal): Kwiz