Lost in La Mancha

Genre: Documentaire | Duur: 1u39 | 2002 | Release: 1 Januari 2004 | Land: | Regie: Louis Pepe, Keith Fulton | Cast: Johnny Depp, Terry Gilliam, Jean Rochefort

Monty Python-absurdist Terry Gilliam probeert al meer dan tien jaar zijn droomproject van de grond te krijgen, en het wil maar niet lukken. Zijn meest recente poging hield het 6 draaidagen vol, maar opeenvolgende tegenslagen deden hem afzien van het project. De documentaire die Fulton en Pepe filmden is dan ook geen 'making of' maar een 'un-making of' van The Man Who Killed Don Quixote.

Het is een erg klassieke, maar daarom niet minder interessante documentaire die in chronologische volgorde het mislukken van Gilliams film uiteenzet. Bij wijlen erg hallucinant want hier geldt duidelijk Murphy's wet: alles wat mis kan gaan, gaat ook mis. Een relaas van ongetrainde paarden, overvliegende F-16's, zware onweders die de apparatuur verwoesten en de ideale Franse hoofdacteur die na een maandenlange training om Engels te leren zwaar ziek wordt. Tussendoor zien we rushes van wat wel op pellicule terechtkwam (Johnny Depp in gevecht met een dode vis, de drie reuzen) en en dat doet ons verlangen naar veel méér.

Gilliam heeft intussen naar verluid zijn hoop nog niet laten varen en is nieuwe wegen aan het zoeken om zijn project uiteindelijk toch te doen slagen. We hopen met hem mee.

(Zestien jaar later verscheen dan toch nog: The Man Who Killed Don Quixote)

Christoph Foqué Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien