54

Genre: Drama | Duur: 1u33 | 1998 | Release: 28 Juli 1999 | Land: VS | Regie: Mark Christopher | Cast: Ryan Phillippe, Mike Myers, Neve Campbell, Salma Hayek, Breckin Meyer

Eindelijk komen we te weten waar die disco revival nu eigenlijk vandaan komt. Bij de release van deze film in de VS (september '98) brak een ware disco fever uit. Die fever sloeg inmiddels ook over naar België.

In 54 zouden we het verhaal moeten zien van de gelijknamige club in New York. Zouden, want wat we te zien krijgen, is eerder een love story tussen twee jongeren die elkaar in de club ontmoeten. Waar het echt om zou moeten gaan is de club zelf. Verhalen genoeg die hierover te vertellen zijn. De eigenaar van de club, Steve Rubell, in de film briljant gespeeld door Mike Myers, was dan ook een vrij excentriek persoon. Hij stond elke avond bij de ingang van de club en koos persoonlijk de mensen die binnen mochten. Gekende gasten van de club waren onder meer Grace Kelly, David Bowie, Andy Warhol, Mick Jagger en iedereen die in de jaren '70 ook maar iets of wat hip was. Hierover dus geen verhalen.

Shane is een jongen uit het saaie New Jersey die bij toeval een baantje krijgt in Studio 54. Daar ontmoet hij het tieneridool Julie Black. Wat volgt, heeft een vrij hoog stroopgehalte en is niet zo geschikt voor consumptie. Jammer dat deze film niet kan bieden wat hij zou moeten bieden. En dat is natuurlijk, sex, drugs en disco. Slechts enkele malen krijgen we te zien waar het in studio 54 echt om ging. Het feit dat Miramax een deel is van het Disney imperium zou een verklaring kunnen zijn. Hoewel? Het verhaal heeft gewoon een geurtje.

De echte verhalen over sex, drugs en disco komen eigenlijk niet aan bod.

Briljant zijn wel de twee  soundtracks van de film. Als je niet genoten hebt van de film, schaf dan toch maar de soundtrack aan. Steek jezelf in een kitscherige outfit en waan je in Studio 54. Met wat fantasie maak je dan goed wat de film duidelijk mist. 

Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shane blijft niet bij de liefde van zijn leven. Het koppel Anita en Billie wel. En ja... dat is het eigenlijk