Harry Potter and the Philosopher's Stone

Genre: Familiefilm | Duur: 2u32 | 2001 | Release: 21 November 2001 | Land: VS | Regie: Chris Columbus | Cast: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Richard Harris, Emma Watson, Robbie Coltrane, Warwick Davis, Maggie Smith, Alan Rickman, John Hurt, John Cleese, Julie Walters, Tom Felton, Ian Hart, Fiona Shaw, Harry Melling

J.K. Rowling: de vrouw die de kinderen opnieuw leerde lezen. Honderd miljoen kopieën zijn er ondertussen verkocht van de toveravonturen en Potter is vertaald in 46 talen. Wat je nu ook denkt van de kwaliteit van haar boeken, mevrouw Rowling is er toch maar fijntjes in geslaagd de juiste snaar te bespelen.

Harry Potter begint zoals zo vele andere kinderverhalen met een jongetje met gemene pleegouders en een pesterig neefje, dat bovendien door iedereen als vuil behandeld wordt. Totdat blijkt dat hij eigenlijk heel speciaal is en hij op die manier iedereen die vroeger tegen hem was, kan terugpakken. Zo ook bij Harry Potter : terwijl zijn neefje uitvliegt tegen zijn ouders omdat hij maar 36 cadeautjes kreeg, moet Harry in een piepklein kamertje onder de trap slapen. Maar gelukkig niet voor lang want Potter, wiens ouders tovenaars waren, wordt toegelaten op de toverschool Zweinstein.

De kunst der levitatie, bezemvliegen, bezweringen en toverdranken zijn enkele van zijn hoofdvakken. Al snel maakt hij nieuwe vrienden: de sullige Ron Weasley en de pientere Hermione Granger en uiteraard ook vijanden zoals de gelkop Draco Malfoy en de griezelige professor Severus Snape. Van het saaie wereldje der Dreuzels (= niet-tovenaars) komt Harry in een totaal andere wereld terecht, verborgen voor iedereen die geen tovenaar is. Hoewel Harry totaal geen idee had dat dit alles bestond blijkt iedereen hem wel te kennen. Hij is immers de enige die een aanval van de kwade tovenaar Voldemort heeft kunnen weerstaan, enkel een bliksemvormig litteken op zijn voorhoofd hield hij er aan over.

Een overgehyped, maar steengoed product

In het eerste boek draait alles rond de steen der wijzen: een steen die zo krachtig is dat hij ijzer in goud kan veranderen en iemand het eeuwige leven kan schenken. Uiteraard zitten de slechteriken er achteraan en zal het van Harry Potter afhangen dat hier een toverstokje voor gestoken wordt. Hoewel het natuurlijk wel knap zou staan een toch wel overgehyped product als Potter af te breken, zou dit verre van terecht zijn. Harry Potter is gewoonweg goed en kinderen zullen hier makelijk weg van zijn. Alles klopt: de regie van Chris Columbus (Home Alone, Bicentennial Man) is vlekkeloos, het verhaal zit snor, de acteerprestaties van de kindacteurs vallen best mee. Aan dit laatste heeft zeker ook de slimme regie bijgedragen door al te felle 'acteermomenten' gewoonweg te vermijden en de acteurs eerder verbaasde blikken te laten trekken dan al te veel te laten converseren.

Uiteraard zit er geen grammetjes originaliteit in de film en is het simpelweg een samenraapsel van de beste stukken uit andere veelvertelde verhalen... Maar who cares: welkom in deze droomwereld.

Frank Moens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Harry's groep wint, de steen komt niet in de handen van de vijand en zal vernietigd worden. Niet professor Snape maar de aardige professor Quirell werkte samen met de kwade tovenaar. Maakt dat mee!