Wasted Youth

Genre: Drama | Duur: 1u38 | Release: 1 Januari 2011 | Land: Griekenland | Regie: Jan Vogel, Argyris Papadimitropoulo | Cast: Haris Markou, Ieronymos Kaletsanos, Arthouros Kiviliov

Iedereen herinnert zo nog wel bepaalde zomers: het was warm, alles ging lekker en je agenda zat boordenvol spannende en avontuurlijke gebeurtenissen. Vooral die zomers tijdens je jeugdjaren toveren meestal spontaan een nostalgische, brede grijns op ons gezicht. Maar we hebben het al gezegd: nostalgie is een vreemd iets.

In Wasted Youth volgen we een jeugdige jongeman (Harris) en een oudere pater familias (Vasilis). De hitte is verpletterend. De verveling ook. Ook al lijkt het zo een van die zomers te zijn die we ons herinneren. Maar misschien heeft die nostalgie ons weer te grazen gehad. Minuten en minuten lang volgen we haast documentair het ietwat gebeurtenisarme leven van beide heren en hun omgeving. Niet dat er geen handelingen zijn, maar geen van hen boeit.

Gestaag gaat het verhaal verder en voel je je als kijker een beetje voor schut gezet. Ergens moet er toch een ongelooflijke climax volgen uit al die broeierigheid, onderbroekenlol (en dat mag je in bepaalde scènes zeer letterlijk nemen), hormonen en verveling. En ontploffen doet het ook, zo helemaal op het eind.

Maar tegen dan is er al een aanzienlijk deel van de zaal al verfrissing gaan zoeken in het dichtstbijzijnde café en heb je al ettelijke malen teruggedacht aan andere jeugdfilms die tig keer beter waren. De vergelijking met bijvoorbeeld Y Tu Mama También, Hairspray (de oude dan), Scott Pilgirm vs. The World of Donnie Darko kan deze Griekse prent hoegenaamd niet doorstaan. Niet verhaaltechnisch, niet visueel, niet qua acteursregie, al zeker niet voor zijn scenario en al evenmin voor zijn ongeïnspireerde montage.

Misschien had Griekenland de kosten van deze film beter in iets anders gestoken. Naar het schijnt zitten ze daar wel om wat kleingeld verlegen.

Beau Janssens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Harris wordt doodgeschoten op een patrouille van Vasilis. Het is onduidelijk wie hem neerschiet.