Rebel Moon: Part One - A Child of Fire

Genre: Science-fiction | Duur: 2u13 | 2023 | Release: 22 December 2023 | Land: VS | Regie: Zack Snyder | Cast: Sofia Boutella, Charlie Hunnam, Michiel Huisman, Ed Skrein, Djimon Hounsou, Doona Bae, Ingvar Eggert Sigurðsson, Jena Malone, Ray Fisher, Corey Stoll, Cary Elwes

Was Zack Snyder kansloos bij aanvang? Bij het creëren van een intergalactisch universum waarin een handvol rebellen de strijd aangaan met een meedogenloos imperium, moet je al heel inventief uit de hoek komen om niet onvermijdelijk met Star Wars te worden vergelen. En laat narratieve creativiteit nu toch niet bepaald het talent van Snyder zijn. 

Je ervaart dit sciencefictionverhaal dan ook al snel als een plakboek, waarin allerlei kenmerkende genre-elementen worden gecombineerd zonder dat dat echt een geheel gaat vormen. Het hoofdpersonage, de enigmatische Kora, brengt een aantal notoire figuren bij elkaar om haar dorp te redden, maar die krijgen vervolgens vrijwel niets te doen dan naast haar te staan. Deze prent - deel 1 van minstens 2 afleveringen - voelt dan ook aan als een heel lange opbouw. 

Het scenario voelt daarbij echter erg vlak aan, waarbij de gebeurtenissen elkaar nogal mechanisch opvolgen zonder dat je als kijker echt verrast of opgewonden raakt. Dit is bijlange geen Star Wars of Dune, ook visueel niet. Rebel Moon manifesteert zich nergens als opmerkelijk of vernieuwend. 

Weinig opmerkelijk science-fictionavontuur dat onvermijdelijk met Star Wars wordt vergeleken.

Tegen het einde leef je mogelijk wel enigszins mee met de actie, maar als in maart het vervolg wordt uitgebracht, is de kans groot dat je nog amper weet wie deze figuren zijn en zal een recap wellicht handig zijn. Niet alleen is dit spektakel immers weinig memorabel, we kijken eigenlijk niet eens echt uit naar de afloop.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien