Nieuwe namen - 2012

Jessica Chastain, Michael Fassbender, Emma Stone, Nicolas Winding Refn, ... het zijn maar enkele van de namen die we hier vorig jaar vermeldden. Nu we een jaar later zijn, kunnen we vaststellen dat de meeste van deze entertainers (maar eigenlijk niet allemaal!) intussen in min of meerdere mate bij een breed publiek bekend geraakt zijn. 

Ook het komende filmjaar zal het grote publiek kennis laten maken met gezichten en talenten die hen nog niet eerder waren opgevallen. K.U.T zet even op een rijtje wie u als filmliefhebber volgend jaar beslist zal kennen.

BENEDICT CUMBERBATCH

Liefhebbers van het betere televisiedrama kennen deze 35-jarige Brit zeker van de serie Sherlock, een moderne versie van de verhalen van Arthur Conan Doyle. In oktober was Cumberbath te gast op het Gentse filmfestival, naar aanleiding van de film Tinker Tailor Soldier Spy. In deze excellente thriller schittert de man naast onder andere Gary Oldman, Colin Firth en John Hurt. In diezelfde periode kan je hem ook aan het werk zien in War Horse van Steven Spielberg. Met de daaropvolgende rollen zal er pas helemaal sprake zijn van een doorbraak. In The Hobbit leent de flegmatieke acteur zijn stem aan zowel slechterik Sauron als de draak Smaug, om vervolgens nog een keer het kwaad te veruitwendigen in Star Trek 2. Hollywood kiest wel vaker Briten als malafide antagonisten en in de meeste gevallen komt dat de carrière van de betreffende acteur zeker ten gunste.

JOEL EDGERFTON

De 37-jarige Australiër met een nogal kenmerkende blik in de ogen staat al een tijdje op de rand van een doorbraak. In 2011 had hij een opvallende bijrol in het weinig geziene Animal Kingdom, dat ondanks de lovende kritieken in ons land rechtstreeks op dvd verscheen. Ook Warrior, waarin Edgerton naast Tom Hardy en Nick Nolte staat, vond in ons land geen publiek. In zijn thuisland bleef de film eveneens onder de radar, net als de remake van The Thing. Edgerton, die ook de leuke komedie Kinky Boots en King Arthur op zijn cv heeft staan, maakt echter toch stilaan naam in Hollywood. In 2012 zien we hem aan het werk in de familiefilm The Odd Life of Timothy Green, maar is het vooral zijn rol in Baz Luhrmanns The Great Gatsby die opvalt, naast Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire en Carey Mulligan. Staat ook in de steigers: Zero Dark Thirty, waarmee Kathryn Bigelow het succes van The Hurt Locker tracht te evenaren. 

BELLA HEATHCOTE

U mag gerust stellen dat u absoluut nog nooit van deze jonge Australische gehoord hebt, maar haar ogen priemen zich recht in uw hart. Al ontving ze in 2010 de Heath Ledger Scholarship, ze heeft nog geen enkele volwaardige rol op haar actief, op een korte verschijning in In Time na. Maar de drie producties waarin Heathcote in het komende jaar zal verschijnen, garanderen haar meteen een zekere status van bekendheid. Eerst is ze te zien in Dark Shadows, een veelbelovende horrorkomedie van Tim Burton, naast niemand minder dan Johnny Depp, Michelle Pfeiffer en Helena Bonham Carter. Een tweede prestigieuze film is Killing Them Softly, een misdaaddrama van Andrew Dominik (The Assassionation of Jesse James) met Brad Pitt. Vervolgens speelt ze ook nog eens de hoofdrol in Not Fade Away, de debuutfilm van David Chase, de bedenker van The Sopranos. Wees gerust, hier gaan we meer van horen.

OSCAR ISAAC

De in Guatemala geboren dertiger Isaac maakte het voorbij jaar indruk in Drive, waarin hij Standard speelde, de echtgenoot van Irene (Carrey Mulligan). Zijn onweerlegbare présence kwam daarvoor al tot zijn recht in uitstekende films als AgoraBody of Lies en Robin Hood. Zijn bedje is gespreid, want de aanbiedingen stromen intussen binnen. In 2012 zien we hem in W.E., de al verguisde tweede film van Madonna, het drama Learning to Fly, met Holly Hunter en Maggie Gyllenhaal, de Mexicaanse prent Cristiada met Peter O'Toole en Andy Garcia en de vierde Bournefilm, The Bourne Legacy. 2013 wordt nog mooier: de Coenbroers gaven Isaac een van de hoofdrollen in Inside Llewyn Davis, naast Justin Timberlake en (alweer) Carey Mulligan.

TAYLOR KITSCH

Eerlijk gezegd heeft deze kerel zijn naam niet mee, in navolging van andere populaire maar bedenkelijke Taylors als posterboy Taylor Lautner (Twilight) en zangeresje Taylor Swift. En dan nog Kitsch als familienaam?? Zijn filmloopbaan lijkt zich ook niet meteen op het winnen van een Oscar te richten, al zit hij ook wel in de geweldige serie Friday Night Lights. Een ster in wording wellicht, maar in hoeverre hier sprake is van talent, zal de tijd moeten uitwijzen. U kunt deze dertigjarige Canadese hunk alleszins aan het werk zien in John Carter, een science-fictionprent waarin hij de titelrol vertolkt, en daarna in de big-budgetproductie Battleship waarin hij samen met Liam Neeson en Rihanna tegen buitenaardse wezens strijdt. En ja, dat wordt ongtwijfeld even slecht als het klinkt. Een rol met wellicht meer vlees zien we hem vertolken in Savages, van Oliver Stone. Kitsch vertolkt een van de hoofdrollen in deze actiethriller, naast onder andere John Travolta, Benicio Del Toro en Salma Hayek. 

ELIZABETH OLSEN

De VS heeft deze 22-jarige actrice het voorbije jaar de ene na de andere prijs toegestopt, voor haar indrukwekkende vertolking in het grimmige psychologische drama Martha Marcy May Marlene, dat in oktober al op het Gentse filmfestival draaide en eind februari in onze zalen te zien zal zijn. Olsen kwam een beetje vanuit het niets en had zeker als zusje van de irritante tweeling Ashley en Mary-Kate Olsen wat vooroordelen weg te werken. Een Oscarnominatie voor Martha Marcy...  is minder waarschijnlijk, maar niettemin staat Olsen ongetwijfeld aan het begin van een mooie carrière. Later dit jaar zien we haar eerst in de thriller Silent House, daarna met Robert De Niro, Sigourney Weaver en Cillian Murphy in de thriller Red Lights en met Jane Fonda en Catherine Keener in de komedie Peace, Love and Understanding. Tegen dan moeten we haar oudere zussen echt wel vergeten zijn. 

PATTON OSWALT

De 42-jarige komiek Patton Oswalt draait al decennia mee in Hollywood, maar dan voornamelijk als scenarist, met gastrollen in televisieseries of onopmerkelijke bijrolletjes in films. Hoogtepunt in zijn carrière tot nu toe was de stem van het hoofdpersonage in Ratatouille, de rat Remy. De geweldige Jason Reitman (JunoUp in the Air) castte Patton echter naast Charlize Theron in het bejubelde Young Adult en die vertolking is niet ongezien voorbijgegaan, in die mate dat een Oscarnominatie realistisch is. Hoe Oswalt die carrière verder zal uitbouwen, valt af te wachten, maar kijk, het moeten niet altijd jonge blondjes of posterboys zijn die de lijst van nieuw talent aanvoeren. 

ANDREA RISEBOROUGH

De dertigjarige Britse viel voor het eerst op toen ze de jonge Margaret Thatcher vertolkte in de televisieproductie The Long Walk to Finchley, waarna kleine rollen volgden in Made in Dagenham en Never Let Me Go. Na haar hoofdrol in Brighton Rock, koos Madonna haar voor een van de hoofdrollen in het reeds vermelde W.E., met Oscar Isaac en Abbie Cornish.  We zullen haar ook aan het werk zien in de thriller Resistance, de spionagefilm Shadow Dancer met Clive Owen en Welcome to the Punch met James McAvoy en Mark Strong. Het ziet er dus naar uit dat ambitieuze Riseborough binnen enkele jaren een gevestigde waarde zal zijn, in en buiten Hollywood, naar het voorbeeld van generatiegenoten als Rebecca Hall, Emily Blunt of Keira Knightley. Ze heeft iets rauw en ongepolijst maar is tegelijkertijd sexy en vrouwelijk, al zal men haar niet snel als het naïeve vriendinnetje casten. Op de Rode Loper kiest ze overigens vaak voor tegendraadse outfits. 

LEA SEYDOUX

De beminnelijke Franse zagen we het voorbije jaar al in twee opmerkelijke rollen. In Woody Allen's Midnight in Paris was ze een charmant verkoopstertje, in Mission: Impossible - Ghost Protocol een ijskoude huurmoordenares. Daarvoor speelde ze al de minnares van Oscar Isaac in Robin Hood. In feite zijn dat wapenfeiten die de 26-jarige actrice vorig jaar al op onze lijst hadden kunnen brengen, maar gezien de late release van MI4, zal het toch pas het komende jaar zijn dat Seydoux laat doorbreken. Staan op het programma: het Franse koninginnedrama Les Adieux à la reine met Diane Kruger en L'Enfant d'un haut met o.a. Gillian Anderson. Mogelijk bereikt ons ook de prestigieuze Spaans-Franse producties Mistérios de Lisboa. In 2009 schonk men Seydoux de César voor meestbelovende nieuwkomer en dat zal geen vergissing blijken.

RAFE SPALL

Zonen van bekende acteurs hebben het misschien wat makkelijker, maar uiteindelijk is het hun eigen talent waarmee ze het moeten waarmaken. 2012 zal bepalen of Rafe Spall, zoon van Timothy Spall, iets blijvend in huis heeft. Met bijrollen in Ridley Scott's Prometheus en het historische drama Anonymous, loopt hij alvast in de kijker. Daarna volgt een rol in de ongetwijfeld succesvolle boekverfilming Life of Pi. Momenteel blijft zijn beeltenis nog niet meteen hangen - Spall ziet er nogal 'gewoontjes' uit - maar tegen volgend jaar is dat voor cinefielen wellicht geen probleem meer. 

 

 

Mist u iemand? Welk nog verborgen talent denkt u te zien opduiken? Laat het ons weten op onze Facebookpagina

 

Sven De Schutter