Challengers

Genre: Drama | Duur: 2u11 | 2024 | Release: 1 Mei 2024 | Land: VS | Regie: Luca Guadagnino | Cast: Zendaya, Josh O'Connor, Mike Faist

In dit speels opgezette, sexy drama wordt een complexe driehoekverhouding verkend tussen de veelbelovende tennissers Patrick, Art en Tashi. We volgen de drie protagonisten - geen enkel ander personage krijgt enige ruimte - doorheen een tijdspanne van 13 jaar, waarbij de wisselende dynamieken en even romantische, erotische en competitieve spanningen voortdurend de verhoudingen laten switchen. Daarbij lijkt elk van het drietal motieven te verbergen maar anderzijds ook ongegeneerd aan te geven wat ze willen bereiken. Het zijn ambitieuze go-getters op alle vlak, dwarsgezeten door de gevoelens voor elkaar. 

Guadagnino verpakt dat niet als een geladen drama, maar als een luchtig, frivool spel waarbij de camera gretig inzoomt op de hoofdrolspelers. Hoezeer de meeslepende beeldvoering en hypnotiserende muziek ook bijzonder overdacht ten dienste komen te staan van de plot en de personages, je kan niet anders dan concluderen dat de regisseur flink geilde op zijn drie acteurs. 

Het drietal bezig zien, is dan ook 130 minuten lang een waar genot. De twee mannen - Mike Faist viel voor het eerst op in het magistrale West Side Story, O'Connor kennen we intussen van de ene na de andere geslaagde vertolking in tal van interessante films - zorgen naast de eye candy voor aanstekelijk haantjesgedrag, maar Challengers zal vooral de film zijn die Zendaya op de kaart zet als volwassen en volwaardige actrice. Zij weet absoluut meer te zijn dan de trofee die beide mannen hopen naar huis te mogen nemen.

Een even speels en frivool drama als een grandioos beheerst spel tussen drie sexy mensen

Challengers lijkt de meest gepolijste film uit het oeuvre tot nu toe van Luca Guadagnino. Het sportsfeertje zet hem aan tot inventieve montages en verrassende shots. De film kent ook een strak gehouden narratief ritme waarbij het switchen in de tijd voor extra intensiteit zorgt. De Italiaan kent niet alleen zijn vak, hij beleeft er overduidelijk gigantisch veel plezier aan. De kijker wordt hetzelfde gegund.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien