Anima 2011

Van 4 tot en met 13 maart vindt in het Flageygebouw te Brussel de nieuwste editie van Anima plaats. Dit festival brengt ons jaarlijks een selectie van de beste en meest opmerkelijke animatiefilms van afgelopen jaren. Tien dagen lang zal iedereen zich kunnen uitleven in tal van magische digitale, stop-motion of handgetekende werelden, waarbij zowel een meer volwassen publiek als het jonge publiek aan zijn trekken komt. Het kind in elk van ons belet natuurlijk niet dat deze twee volledig gescheiden moeten blijven. En met maar liefst 118 kortfilm en 19 langspeelfilms, gaande van Japanse anime tot Russische sprookjes, heeft het festival voor elk wat wils te bieden. Deze editie belooft dan ook een knaller van formaat te worden en als kers op de taart viert het festival dit jaar ook haar dertigste verjaardag.

 

Palmares

Publieksprijs voor Beste Langspeelfilm: Chico & Rita – Fernando Trueba, Javier Mariscal en Tono Errando Mariscal – Spanje / Groot-Brittannië

Publieksprijs voor Beste Langspeelfilm voor Kinderen: The Borrowers – Hiromasa Yonebayashi – Japan

BeTV-prijs voor Beste Langspeelfilm: Summer Wars – Mamoru Hosoda – Japan

 

Om dit te vieren, zijn er gedurende de tien dagen lang negen retrospectieven en negen speciale evenementen te beleven, al dan niet in aanwezigheid van prestigieuze gasten uit binnen- en buitenland. Zo organiseert het festival dit jaar retrospectieven rond het werk van Aardman (Wallace en Gromit), Bill Plympton en Michel Ocelot (Kirikou en de Heks), die exclusief voor het festival onuitgegeven beelden van hun nieuwste films meebrengen. Naast een programma rond de Chileense, Roemeense en Ierse animatiefilm, schenkt het festival ook speciale aandacht aan de Duitse animatiefilm met retrospectieven rond Andreas Hykade en Gil Alkabetz, die zelf ook deel uitmaakt van de internationale jury. Verder zijn ook de Kunsthoghschule Kassel, kunstenplatform Pictoplasma, Studio Film Bilder en Studio Soi te gast om een aantal van hun werken voor te stellen.

 

Het festival opent dit jaar met The Borrowers, de langverwachte nieuwe film van Studio Ghibli gebaseerd op een scenario van grootmeester Hayao Miyazaki (Spirited Away) en de roman van Mary Norton. Als je honger naar anime hiermee niet gestild is, kan je naast de drie Japanse films zelfs een Servische anime film ontdekken, namelijk Technotise – Edit and I, gebaseerd op de gelijknamige strip. Dit jaar zijn er ook drie films in avant-première en zijn er in totaal tien films in competitie, waarvan zes gericht op de jongsten onder ons. En met films zoals Fantastic Mr. Fox van Wes Anderson en L’Illusionniste van Sylvain Chomet, naar een scenario van de legendarische Franse regisseur Jacques Tati, zijn de films buiten competitie minstens even interessant.

 

Naar goede gewoonte biedt het festival ook een brede selectie van nationale en internationale kortfilms van zowel studenten als professionelen, gaande van fictie tot videoclips en reclamefilms.  De internationale kortfilms in competitie vind je terug onder de noemers World Shorts en De Mus die niet kon fluiten, een programma speciaal gericht op kinderen. Dit is Belgisch huist de Belgische kortfilms die in competitie zijn en voor de allerkleinsten onder ons is er ook nog Kleine Helden & Rare Kwasten, een kleurige compilatie samengesteld door het Kortfilmfestival van Leuven. Voor meer informatie omtrent de kortfilms en besprekingen, kan u altijd terecht op www.kortfilm.be

 

Ook dit jaar weer van de partij zijn de Animeernacht, de Cartoon d’Or, een Cosplay wedstrijd en Futuranima, het professionele luik van Anima. Op de Animeernacht kan je tot in de vroege uurtjes terecht voor een selectie van de meest uitbundige animatie kortfilms, maar ook voor een performance in de vorm van een tekengevecht tussen twee gerenommeerde striptekenaars, dit op muzikale begeleiding van DJ Très Chique FM Brussel. Op de voorstelling van de Cartoon d’Or kan je de beste Europese korte animatiefilms ontdekken die vorig jaar op een aantal vooraanstaande Europese festivals bekroond werden.

 

Update: de winnaars

Na tien lange en vooral drukke dagen zit de dertigste editie van Anima er op. Ook dit jaar wordt het bezoekersaantal weer rond de 30.000 geschat en een aantal vertoningen waren zelfs volledig uitverkocht, waardoor deze editie net als vorige jaren een succes was. Naar goede gewoonte werden op de laatste avond de laureaten uit de verschillende competities bekend gemaakt, gevolgd door een vertoning van de kortfilms geselecteerd door de nationale en internationale jury. Na een korte toespraak van festivalvoorzitter en animator Raous Servais, waarin hij sprak over zijn ervaringen van 30 jaar anima, en een korte terugblik op deze editie van het festival door de twee directeurs, werd er overgegaan tot de eigenlijke ceremonie. Dit zijn de winnende langspeelfilms van 2011:

 

- Publieksprijs voor Beste Langspeelfilm: Chico & Rita – Fernando Trueba, Javier Mariscal en Tono Errando Mariscal – Spanje / Groot-Brittannië

 

- Publieksprijs voor Beste Langspeelfilm voor Kinderen: The Borrowers – Hiromasa Yonebayashi – Japan

 

- BeTV-prijs voor Beste Langspeelfilm: Summer Wars – Mamoru Hosoda – Japan