Anima 2012

Van 17 tot 26 februari wordt het Flageygebouw in Brussel opnieuw overgenomen door allerhande animatiefiguren. Want dan vindt namelijk Anima 2012 plaats, een filmfestival gewijd aan de betere animatiefilm. Ook dit jaar is er weer voor elk wat wils, voor de allerkleinsten en de ouderen, voor de liefhebbers van Japanse anime, kunstzinnige Poolse animatie of gewoon cgi-geweld uit Hollywood. Keuze genoeg dus!

 

Palmares 2012

Publieksprijs Beste Langspeelfilm: Arrugas- Ignacio Ferreras- Spanje

Publieksprijs Beste Langspeelfilm Kinderen: From up on Poppy Hill - Goro Miyazaki - Japan

BeTV-prijs voor Beste Langspeelfilm: Colourful - Keiichi Hara - Japan

 

De officiële competitie voor langspeelsfilms telt dit jaar niet minder dan 15 films. Ze lijkt weer bijzonder sterk te worden met films als het Japanse Colorful, het Spaanse Arrugas, het Tsjechische Aloïs Nebel (eerder al te zien op het filmfestival van Venetië) of Tatsumi, over het leven en werk van de beroemde Japanse stripkunstenaar Yoshihiro Tatsumi. Ook in competitie: From up on Poppy Hill, de nieuwste film van Studio Ghibli, van de hand van Goro Miyazaki, de zoon van de legendarische Hayao Miyazaki. De film heeft bovendien de eer om het festival te openen dit jaar.

 

Natuurlijk zijn er ook tal van films te zien buiten de competitie. Zo zullen fans van het immens populaire One Piece verheugd zijn met de avant-première van One Piece: Strong World. Een andere film die dankzij zijn grafische stijl ook in het oog springt, is het Japanse Midori-ko, over een studente die in het post-Apocalyptische Tokyo probeert te overleven door het verkopen van groenten.

 

Wie vorig jaar The Adventures of Tintin: the Secret of the Unicorn of Puss in Boots gemist heeft in de bioscoop, krijgt op Anima trouwens een herkansing om deze twee films op het grote scherm te zien. Bovendien krijgt ook de publiekslieveling van vorig jaar, Chico & Rita, een nieuwe kans om u te charmeren met zijn zwoele Latino jazz en Cubaanse sensualiteit. De klassieker die dit jaar van onder het stof wordt gehaald is trouwens Lady and the Tramp, nostalgie ten top!

 

Naast de langspeelfilms, vertoont Anima ook een indrukwekkende selectie van kortfilms. Wat dacht u bijvoorbeeld van het Pixar-achtige Mobile, Shattered Past, dat eerder dit jaar de Wildcard Animatie van het VAF in de wacht sleepte of The Monster of Nix, een opmerkelijke fantasy animatiefilm van de Nederlandse Rosto met de stemmen van Terry Gilliam en Tom Waits? Voor meer informatie en besprekingen over de kortfilms verwijzen wij je graag door naar www.kortfilm.be

 

Naar goede gewoonte zijn er dit jaar ook weer tal van randactiviteiten. Zo kan je je uitleven tijdens de Animeernacht, je laten verbazen op de Cosplay wedstrijd of gewoon een bezoekje brengen aan één van de tentoonstellingen die opgesteld staan in het Flageygebouw. Op de Cartoon D'or krijg je dan weer de winnende kortfilms van 2011 van de andere Europese animatiefestivals te zien.

 

Voor diegenen die niet weten wat doen tijdens de lentevakantie: rep u naar Flagey en laat u betoveren door de wondere wereld van de animatiefilm. Voor meer informatie kan u terecht op www.animatv.be