Anima 2016

Op vrijdag 5 februari wordt naar jaarlijkse traditie de aftrap gegeven voor het Brusselse filmfestivalseizoen met Anima. Met Offscreen, het BIFFF en het Brussels Filmfestival voor de deur, belooft het opnieuw een druk voorjaar te worden voor cinefielen. In het Flageygebouw kan je alvast tot en met 14 februari terecht voor je dosis animatiefilm.

Na het schaap Shaun vorig jaar, opent het festival ook dit jaar met een film waarin de hoofdrol is weggelegd voor een dier. In Robinson Crusoe maken we kennis met de papegaai Dinsdag, wiens leven een plotse wending krijgt wanneer een mens aanspoelt op zijn eiland. Leuk weetje: Robinson Crusoe is een film van Belgische makelij waarvan de animatie verzorgd werd door de Brusselse animatiestudio nWave Pictures. Een andere Belgische film die je kan (her)ontdekken is Cafard (foto) van Jan Bultheel, over een tankeenheid in de Eerste Wereldoorlog.

 

Voor jong en oud

 

Omdat Anima het filmfestival bij uitstek is om je pagadders naar mee te nemen, staan er natuurlijk ook heel wat kinderfilms op het programma waaronder Mini en de muggen, Le Petit Prince, The Peanuts Movie en de nieuwste uit de Disneystal: Zootopia.

 

Voor de ouderen onder ons is het vooral uitkijken naar Kurt Cobain: Montage of Heck, een bijzondere documentaire die je onderdompelt in het privéleven van Nirvana frontman Kurt Cobain en  Anomalisa (foto), de nieuwste film van Charlie Kaufman, scenarist van oa. Eternal Sunshine of the Spotless Mind en Being John Malkovich. Opvallend is dat deze film er kwam dankzij de steun van crowdfunding en volledig gemaakt werd met behulp van stopmotion animatie.

 

Maar dat is niet het enige waarop we ons verlekkeren. Met het Tjsechische Little from the Fish Shop krijgen we een Tim Burtonesque adaptatie van het verhaal van De Kleine Zeemeermin. Verder komt een Afrikaans jongetje terecht in Verdun tijdens de Eerste Wereldoorlog in Adama, zien we hoe twee broertjes verloren lopen in een wonderbaarlijk bos in Over The Garden Wall en werd de veelbekroonde kortfilm Birdboy herwerkt naar de langspeelfilm Psiconautas.

 

Japan Special

 

Dat het land van de reizende zon elk jaar goed vertegenwoordigd is op Anima is een feit. Dit jaar is het land zelfs een van de twee landen die in de schijnwerpers staan. Zo is er op zaterdag 6 februari een Japanavond waar je je kan verwonderen tijdens de cosplayshow, meezingen met je favoriete anime liedjes op een karaoke en genieten van de nieuwste film van Mamoru Hosoda, The Boy and the Beast, en het nieuwste deel in the Ghost In the Shell-serie.

 

Verder kan je ook de nieuwe film van Colorful-regisseur Keiichi Hara, Miss Hokusai, het knotsgekke Mind Game en een reeks kortfilms van de Tokyo University of Arts ontdekken. In samenwerking met Cinematek worden daarnaast nog enkele animeklassiekers van onder het stof gehaald waaronder Akira, Appleseed en Ghost in the Shell.

 

So British en andere kortfilms

 

Het andere land dat in de aandacht staat, is Engeland. Zo presenteert Peter Lord himself een selectie kortfilms van Aardman naar aanleiding van hun veertigste verjaardag. In de twee reeksen The British Touch en New British Gems passeren nog een hele reeks Britse kortfilms de revue. Voor al dat kortfilmnieuws verwijzen we u graag door naar kortfilm.be.

 

Het hele programma van Anima en het uurrooster vindt u terug op animafestival.be. Allen daarheen!