BIFFF 2014 - 32ste Brussels International Fantastic Film Festival

Het leek een vreemd huwelijk tussen de bizarre mindtwists en de occasionale streep maagomkerende gore van het Brusselse Internationaal Festival van de Fantastische Film en BOZAR, de Brusselse tempel voor schone kunsten. Maar we moeten toegeven, samen met de andere stamgasten van het festival voelden we er ons helemaal thuis. Dus keren wij van 8 tot en met 20 april met veel plezier terug naar het meest waanzinnige festival van België.

 

Palmares 2014

Internationale Competitie

- Gouden Raaf 2014: Witching and Bitching - Álex de la Iglesia  - Spanje
- Zilveren Raaf: Rigor Mortis - Juno Mak - Hong Kong
- Zilveren Raaf: Horror Stories 2 - Min Kyu-dong, Kim Sung-ho, Kim Hui en Jung Bum-shik - Zuid-Korea
- Speciale vermelding: Control - Kenneth Bi - China

Europese Competitie: Zilveren Méliès voor beste langspeelfilm: Let us Prey - Brian O’Malley - Ierland

7th Orbit Competitie: LFO - Antonio Tublen – Zweden
special vermelding: Wrong Cops - Quentin Dupieux - USA

Thriller Competitie: Monsoon Shootout - Amit Kumar - Zuid-Korea

Publieksprijs, de Pegasus: Witching and Bitching - Álex de la Iglesia - Spanje

 

Op het programma staan dit jaar meer dan 100 films, en er is voor elk wat wils. Zolang je niet vies bent van een druppel bloed meer of minder natuurlijk. De aftrap wordt dit jaar gegeven door Space Pirate Captain Harlock, een verfilming van de gelijknamige Japanse manga en met The Quiet Ones, een spookverhaal van de legendarische Hammer Films studio in de lijn van The Conjuring en The Awakening. Afsluiten doen we met het veelbelovende Enemy, de nieuwste film van Denis Villeneuve (Prisoners en Incendies) en met Police Story 2013, een intense reboot van de serie met Jacky Chan in de hoofdrol.

De overige 10 dagen biedt het festival je de kans een eclectische mix te ontdekken van zombies, vampieren, heksen, psychopaten, moordende poppen, Bigfoots en losgeslagen agenten. Dit jaar is er zelfs een speciale focus op India, dat duidelijk niet enkel Bollywood musicals als exportproduct heeft.

Omdat je met zoveel films al snel door de bomen het bos niet meer ziet, geven wij je alvast enkele filmtips:
 

Moebius
Eén jaar na het voortreffelijke Pieta keert de Zuid-Koreaanse iconoclast Kim Ki-duk terug naar het BIFFF met Moebius. De film is nog harder en grimmiger te zijn dan zijn voorganger en bevat geen dialogen. Dat belooft!

 

The Raid 2: Berandal
The Raid ging helaas grotendeels onopgemerkt voorbij in onze zalen, maar lijkt stilaan zijn verdiende cultstatus te verwerven Het was dan ook veruit een van de beste actiefilms van de afgelopen tien jaar. Fans van het betere choreografische actiegeweld weten dus waarheen met deze vervolgfilm van Gareth Evans.

 

The Zero Theorem
Het was intussen al weer een tijdje geleden dat we iets gehoord hadden van Terry Gilliam, maar met The Zero Theorem brengt hij ons een veelbelovende dystopische science-fiction film. Met 12 Monkeys en Brazil op zijn palmares hebben we het volste vertrouwen in de man.

 

Cheap Thrills
Cheap Thrills wist heel wat los te maken op het festivalcircuit in de Verenigde Staten, zowel bij het publiek als bij de journalisten. Door IndieWire werd hij omschreven als Jackass meets Michael Haneke, misselijkmakende sociale satire van topkwaliteit dus.

 

Enemy
We hebben Prisoners nog maar net verteerd, en Denis Villeneuve staat klaar om ons een volgende mokerslag toe te delen. In Enemy volgen we Jake Gyllenhaal die na het zien van een video op zoek gaat naar zijn dubbelganger.

 

Dark Blood
In 1993 kwamen de opnames van Dark Blood plots tot een halt door het overlijden van River Phoenix. Twintig jaar na datum besloot regisseur George Sluizer de film alsnog uit te brengen, met commentaar voorzien om de missende scènes te overbruggen.

 

Witching and Bitching
Alex de la Iglesia is vaste klant op het BIFFF. Als de Spaanse regisseur een nieuwe film uitbrengt, mag je er zeker van zijn dat hij hier te zien zal zijn. En kijk, ook met zijn feministische horrorkomedie Witching and Bewitching is hij weer van de partij.

 

Shield of Straw
Een andere vaste klant op het festival is Takashi Miike. Deze Japanse veelfilmer, die soms wel twee tot drie films per jaar maakt, staat steeds garant voor het nodige spektakel. Met Shield of Straw schotelt hij ons een spannende politiefilm voor waarin een kleine groep agenten een kindermoordenaar moet beschermen voor een menigte.

 

Halley
Zombies zijn populairder dan ooit, en met het Mexicaanse Halley krijgen we een vreemde eend in de bijt. Met zijn arthouse benadering belooft Halley geen makkelijke film te worden, maar het uitgangspunt is alvast fascinerend. De film volgt namelijk Beto, een nachtbewaker van een fitnessclub die van binnenuit wegrot.

 

Young Detective Dee: Rise of the Sea Dragon
Een prequel op de Chinese martial-artsfilm Detective Dee and the Mystery of the Phantom Flame, die in 2011 te zien was op het BIFFF. In Young Detective Dee laat Tsui Hark ons kennismaken met een jonge Dee Renjie die bij de Imperial police force zijn allereerste zaak krijgt: een zeemonster dat een stad terroriseert.

 

Heb je even geen zin in film, dan biedt het festival zoals gewoonlijk ook een hele resem aan zijactiviteiten aan. Zo kan je voor een masterclass terecht bij regisseur Jean-Pierre Jeunet of een masterclass volgen rond de special-effects in Star Wars. Verkleedpartijtjes zijn er in de vorm van de Zombieparade en het Vampierenbal. Verder kan je je ogen tegoed doen aan de bodypainting- en make-up wedstrijd, de cosplaywedstrijd en een tentonstelling rond kunstenaar Pieter Pauwel.

Alle info rond dit lekkers en meer vind je op www.bifff.net.