Film Fest Gent 2023

Het bekendste en meest succesvolle filmfestival van België, wordt 50 jaar. Deze feestelijk editie vindt plaats van 10 tot 21 oktober en brengt opnieuw een uitgekiende selectie die elke cinefiel wel iets te bieden heeft. 

 

De openingsfilm is Holly van Fien Troch. Diverse Vlaamse producties hadden misschien gehoopt deze eer te mogen krijgen - zowel Wil als Het Smelt kennen een release in dezelfde periode en nog andere (debuterende) Vlamingen zochten de goedkeuring van programmator Wim De Witte - maar gezien de internationale aandacht voor Holly, maakt de organisatie een grotere ambitie waar. De vijfde film van Fien Troch zal niet meteen tot publieksfavoriet verkozen worden maar kan de eer om te mogen openen helemaal dragen. 

 

Met nieuw werk van een aantal gerenommeerde filmmakers en enkele potentiële prijzenpakkers op het programma kan de selectie alleszins filmfans laten watertanden. Fijn volk als Ken Loach, Alexander Payne, Yorgos Lanthimos, Andrew Haigh, Wim Wenders, Aki Kaurismäki, Michael Mann, Hayao Miyazaki, Todd Haynes en Bas Devos mag nieuw werk voorstellen maar in de periferie daarvan vind je nog tientallen andere topfilms, waaronder de Belgische oscarinzending Augure. Opmerkelijk is dat in de competitie maar liefst vijf cineasten debuteren. Oog hebben voor nieuw talent is altijd al kenmerkend geweest voor Gent. 

 

Je vindt alles over deze jubileumeditie op de website.