Filmfestival Brussel 2010

Vanaf woensdag 23 juni 2010 kan iedereen die fan is van gezellige en uitdagende filmfestivals zich richting Flagey begeven. Daar vindt immers het achtste Brussels Film Festival plaats. En net als enkele jaren geleden verandert het festival met een nieuwe directeur van koers.

 

Winnaars bekendgemaakt!

De belangrijkste winnaars zijn: De Golden Iris Award (10.000 euro) ging naar het Spaanse Yo También van Alvaro Pastor en Antonio Naharro. De Silver Iris Award (5.000 euro) werd gewonnen door onze noorderbuur Danyael Sugawara voor Alles Stroomt.

 

Andere prijzen waren er voor:

- het Poolse All That I Love (beste scenario)

- de Zweedse thriller Corridor (Cineuropa prijs)

 

De Fransman Ivan Corbisier - die al wel wat organisatie-ervaring heeft - neemt het heft in handen en dat valt onmiddellijk op als je de selectie bekijkt. Let vooral op deze drie aardverschuivingen: het gaat niet meer enkel om debuut- en tweede films, de selectie kleurt heel Frans en - vooral - er zijn Amerikaanse films bijgekomen. De selectie omvat trouwens voor het eerst ook kortfilms.

 

Onder de ondertussen vertrouwde openluchtvertoningen vinden we enkele recente "klassiekers", zoals daar zijn: Les Barons, Panique au village en De helaasheid der dingen.

 

De speciale Sundance-avond toont Breaking Upwards, een docu over een koppel dat zijn eigen breuk aan het voorbereiden is, en A Quiet Little Marriage, ditmaal over een stel dat geconfronteerd wordt met een zwangerschap.

 

In de officiële selectie krijgen we een mooi evenwicht van Europese (co)producties, maar het zwaartepunt ligt toch eerder in het Oosten. In de nevensecties valt de sterke aanwezigheid van Franse producties enorm op - dit ongetwijfeld onder impuls van de nieuwe directie.

 

Haast jullie dus allemaal richting Flagey de laatste week voor de grote vakantie voor de - zoals altijd - vrij gevarieerde selectie van het intussen zo evidente Brussels Film Festival, editie 2010.

 

Meer info vind je uiteraard op de website van het festival.