My Brother Tom

Genre: Thriller | Duur: 1u50 | 2001 | Release: 1 Januari 2001 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Dom Rotheroe | Cast: Jenna Harrison, Ben Whishaw, Adrian Rawlins, Jonathan Hackett

In deze Britse debuutfilm raakt de 15-jarige Jessica in de ban van Tom, een weirdo die na school in het bos blijft rondhangen, in bomen klimt, in vijvers zwemt en hutten bouwt. Langzaamaan groeien de twee naar elkaar toe en vervreemdt ook Jessica van de banale dingen om haar heen. Tom's band met de natuur en zijn aparte sociale omgangsvormen fascineren Jessica, maar ze wil ook de oorzaak ervan achterhalen. Ze komt achter de vreselijke geschiedenis van Tom, en dat drijft hen uit elkaar. Maar na een tijd beseffen beiden dat ze elkaars zielsverwanten zijn. Tom gaat echter te ver in zijn opoffering voor Jessica.

De film focust vooral op de verbondenheid van de twee tieners met de natuurelementen. Het grootste deel van de film speelt zich af in een bos. De camera wentelt om de personages heen en zit hen nauw op de huid. Als kijker raak je zo betrokken bij de rituelen van de twee. Vele scènes zijn ongewoon, vaak geïmproviseerd, maar dat maakt het allemaal erg meeslepend en realistisch. De twee hoofdrolspelers geven het beste van zichzelf en leveren dappere vertolkingen.

Toch is My Brother Tom in hetzelfde bedje ziek als bepaalde anderen jongerenfilms. Het verhaal, waarvan je het betreurenswaardige einde al van ver ziet komen, is weinig subtiel en nogal zwart-wit. De film is qua opzet dus toch eerder klassiek en dit overtreft het meer gedurfde en originele aspect van de film. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien