The Mexican

Genre: Actiekomedie | Duur: 2u03 | Release: 25 April 2001 | Land: | Regie: Gore Verbinski | Cast: Brad Pitt, Julia Roberts, James Gandolfini

Nooit eerder acteerden Brad Pitt en Julia Roberts in één en dezelfde film. En nu, nu komen er twee op rij. Later komt de absolute KUTregisseur Steven Soderbergh met Ocean's Eleven, met naast het droomkoppel nog maatjes George Clooney en Mark Wahlberg. Dat wordt fantastisch.

The Mexican biedt u ondertussen een eerste kans beide super-sterren samen een film te zien dragen. Beiden mogen hier doen waar ze goed in zijn. Hij speelt de goedbedoelende maar continu flaterende Jerry, zij is de psychobabbel uitkramende Sam(antha). Gelukkig geen doen-ze-het-of-doen-ze-het-niet-intrige, van bij het begin bevolken ze samen het bed. Lang duurt dat mooie liedje echter niet.Jerry is al jaren het slaafje van een gangsterbaas en moet een spreekwoordelijk laatste klusje vervullen: het ophalen van 'the mexican', een legendarisch pistool dat zich in twee keer raden welk land bevindt. Vriendin Sam is razend. Haar was een trip richting Vegas beloofd en dat is waar ze heengaat, met hem of zonder hem. Zonder hem, dus, wat ze zich al vlug beklaagt.Huurmoordenaar Leroy (een sterk acterende James Gandolfini, bekend van de Soprano's) slaat haar in de boeien en vervoegt haar reis, hopend dat de pistolero zo zijn weg uit zal waaien.

Terwijl die twee tot elkaar zijn veroordeeld en het stockholmsyndroom langzaam maar zeker toeslaat bij Sam, stapelt vriendje Jerry de stommiteiten op in het land van de tequila en de hangsnorren.Hij weet het schietijzer wel vlot te bemachtigen mits een legioen gesneuvelde Mexicanen, het bijhouden ervan loopt niet van een leien dakje. The mexican is dan ook een vervloekt vuurwapen, zo verklaart de negentiende-eeuwse legende die in de film wordt getoond middels mooi geschoten bruin-grijze tinten. Maar terwijl die verklaring niet de enig mogelijke blijkt, heeft het kleinood veel gegadigden, wat zowel Jerry als Sam aan den lijve ondervinden. Menig schot wordt afgevuurd. Het wapen is duidelijk géén MacGuffin (ken uw Hitchcock), de achtergrond van het gewilde goed is hier wél belangrijk. Iedereen wil het pistool, maar willen Brad en Julia elkaar wel nog?The Mexican bewijst dat het idee van een actiekomedie aangevuld met wat romantiek nog nieuwe wegen kan bewandelen, iets waar we na bijvoorbeeld (het nochtans ook pretentieloze) A Life Less Ordinary niet zo zeker meer van waren. Het verhaal lijkt eerst gewoon wat voort te kabbelen maar bevat verbazingwekkend veel nieuwe wendingen en weerhaakjes. Op een bepaald moment kan je gerechtvaardigd betwijfelen of Sam Jerry ooit nog terug zal willen, plots ontdek je banden tussen hun respectievelijke routes -Jerry in een aftandse rammelkar, Sam in haar lichtgroene VW Beetle- geregeld kan er een lachsalvo vanaf.Koppel nog wat beschouwingen over het leven en de liefde -ook hier voor elk wat wils overigens- aan de onmiskenbare star quality van de protagonisten en je krijgt een ideale datemovie voor wie het zweverige kalver-stadium al enige jaren is ontgroeid. Zelfs voor de anderen (ja lezers, de K.U.T-Site kent haar pappenheimers) is dit entertainment die naam waard.

Jan Sulmont Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Leroy blijkt homo, dus Sam mag haar vrees dat hij haar verkracht opbergen. *Ook Nayman, Jerry's kompaan, blijkt hem te bedriegen. *De legende die eerst wordt verteld blijkt niet de juiste versie. Uiteindelijk toont de film drie versies van de legende, de finaal juiste versie wordt verteld door de grote gangsterbaas, die Gene Hackman blijkt te zijn. *Jerry doodt Leroy. Sam is in alle staten want ze is in de film dikke vriendjes met Leroy geworden, maar Leroy blijkt Leroy niet te zijn. De zwarte huurmoordenaar die Sam en Leroy achtervolgde (en ondertussen ook het loodje legde) is de echte Leroy. *Geheel volgens de regels van de echte legende wordt Julia voor een dilemma gesteld: doodt ze de Ted, de tussenpaus-gangsterbaas met the mexican, of doet ze dat niet omdat Brad haar dat vraagt? Ze doet het, het pistool zorgt voor een mirakel. *En wat u zeker niet verwachtte: Pitt en Roberts live happily ever after.