The Hurricane

Genre: Drama | Duur: 2u00 | Release: 29 Maart 2000 | Land: | Regie: Norman Jewison | Cast: Denzel Washington, Deborah Unger, Liev Schreiber, Vicellous Shannon

Rubin 'Hurricane' Carter zit al meer dan twintig jaar in de gevangenis voor een misdaad die hij niet beging. Zijn eerste contact met de harde arm van de wet gebeurt wanneer hij 12 is. Hij beschermt zijn vriend tegen een pedofiel, deze blijkt echter een notabele van het dorp te zijn en beschuldigt Rubin ervan hem te hebben aangevallen. Uiteraard gelooft niemand Rubin, integendeel, voor inspecteur Vincent Della Pesca wordt het een ware erezaak ervoor te zorgen dat hij zal hangen. Rubin wordt veroordeeld tot een jeugdinstelling tot zijn 21ste verjaardag. Wanneer hij ontsnapt, naar het leger gaat en terugkeert als hervormd en aanvaard burger, staat Della Pesca de volgende dag aan de deur om hem de rest van zijn tijd te laten uitzitten.Op zijn 21ste is hij dan eindelijk vrij, vastbesloten om nooit meer opgesloten te zijn. In de vele instellingen die hij frequenteerde heeft hij ondertussen geleerd hoe te vechten en legt zich toe op zijn bokscarrière. Of het nu komt door de opgekropte woede, frustraties thuis of gewoon omdat de zwarte altijd van de witte wint.. who knows.. maar Rubin blijkt een echt bokswonder te zijn. De Hurricane wint match na match en is vreselijk populair.Wanneer hij op bezoek is in zijn oud dorp wordt hij opeens gearresteerd voor drievoudige moord. Valse getuigenissen, de helpende hand van Della Pesca en een vooringenomen, rascistische jury zorgen ervoor dat de Hurricane wordt veroordeeld tot drie maal levenslang. Opnieuw is hij opgesloten.Wanneer zijn hoger beroep afgewezen wordt, is Carter ten einde raad, hij schrijft een boek : 'The Sixteenth Round', protestsongs worden geschreven (oa door Bob Dylan), protestmarsen gehouden met Muhammad Ali, niets helpt, hij blijft schijnbaar voorgoed achter tralies.De spreekwoordelijke jaren verstrijken en niets verandert totdat de 16-jarige Lesra Martin besluit zijn eerste boek te lezen, u kan al wel gokken hetwelke.. Samen met zijn drie Canadese 'gastgezin pleegouders / vrienden' besluit hij kost wat kost Rubin vrij te krijgen.Of dit dan nog lukt moet u maar gokken, of u zou op de hoogte moeten zijn van de Amerikaanse rechtsgeschiedenis want dit verhaal is waargebeurd. De protestmarsen en dito liedjes hebben allemaal echt plaatsgevonden en er waren wel degelijk drie bizarre Canadezen met een sterk gevoel voor rechtvaardigheid.

Het zijn de ongelooflijke acteerprestaties van in de eerste plaats Denzel Washington die deze film onderscheidt van het gemiddelde onterecht-beschuldigd jank-dramaatje. Dit in combinatie met een no-nonsense regie die met succes de meligheid zo veel mogelijk weet te onderdrukken levert dit een dijk van een film op.

Frank Moens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rubin komt vrij. De echte moordenaars worden nooit gevonden.