Minoes

Genre: Kinderfilm | Duur: 1u31 | Release: 6 Februari 2002 | Land: Nederland | Regie: Vincent Bal | Cast: Hans Kesting, Theo Maassen, Van Houten, Pierre Bokma, Paul Haenen, Kim Van Kooten, Carice van Houten

Een verregende dinsdagmiddag, 16u. Ons favoriete nichtje (zie ook De wereld van Sofie), begint zich zorgen te maken. Zo met zijn tweeën lijkt die bioscoopzaal wel een atoomduikboot groot. "Geen volk, geen goede film" zegt ze beschuldigend. Ten onrechte. Minoes, naar het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt, is een schat van een film. Regisseur Vincent Bal was al een kei in het regisseren van kinderen. Ook van katten, zo blijkt nu.Een klein Hollands dorpje. Tibbe, een verlegen journalist bij de plaatselijke krant, staat op het punt van ontslag. Die dag ontmoet hij juffrouw Minoes, die niet alleen beweert een kat te zijn geweest, ze kan nog steeds met andere katten praten. In ruil voor nieuwtjes biedt de wanhopige Tibbe haar onderdak.

Al snel moet hij haar geloven. De katten van Minoes zien en horen alles; catapulteren Tibbe in ijltempo tot sterreporter.

Tot de reputatie van meneer Ellemeet, kakelvers voorzitter van de Vereniging van Dierenvrienden en directeur van de deodorantfabriek ter sprake komt. Volgens de katten is die Ellemeet helemaal niet zo'n dierenvriend en heeft hij duistere plannen met zijn fabriek. Maar kan Tibbe zonder bronvermelding de meest gerespecteerde burger van de stad beschuldigen? Bovendien kan Minoes' zus haar terug omtoveren tot kat. Maar hoe zit het dan tussen Minoes en Tibbe?"Annie MG Schmidt. Kan niet misgaan," denkt u nu. Misschien. Toch halen zowel de acteurs als de kattestemmen het onderste uit de kan. Carice Van Houten trapt als Minoes niet in de makkelijk val van overacting, Pierre Bokma schittert als de lekker slechte Ellemeet. Paul Haenen (Ernie's stem uit Sesamstraat) en Kim Van Kooten geven heerlijk tegengewicht aan de kattenzijde. Wat Minoes helemaal tot een juweeltje maakt is de regisseur. Vincent Bal roept, net als met zijn debuut Man van Staal, een tijdloze sfeer op, een soort twilight zone richting nostalgia. Kan moeilijk anders als je moeder Eva Bal heet, sinds jaar en dag een garantie voor vernieuwend jongerentheater.De lichten floepen aan. Ons gezelschap kijkt dromerig. In haar top tien staat Minoes alvast boven Harry Potter. Met stip. "Komt deze film ook op dvd uit?" vraagt ze. Wij denken even aan de Pokemons van deze wereld en zuchten. In gedachten folteren wij KUT-lezers die dit pareltje aan zich voorbij laten gaan.

Filip Hermans Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien