The Gathering

Genre: Horror | Duur: 00 min. | Release: 9 Juni 2004 | Land: | Regie: Brian Gilbert | Cast: Christina Ricci, Stephen Dillane, Ioan Gruffudd, Kerry Fox, Mackenzie Crook

Een Brits kuststadje is het decor van wat op het eerste zicht een originele bovennatuurlijke thriller lijkt te worden. Per toeval wordt nabij het dorp een ondergrondse kerk blootgelegd. Archeoloog Simon Kirkman kijkt vreemd op van de beeldengroep die daar rond de Christusfiguur staan opgesteld. Het blijkt een voorstelling te zijn van 'the gathering', een groep nieuwsgierigen die volgens de Bijbel naar de stervende Jezus kwam staren en daarvoor gestraft werd. Ramptoerisme avant la lettre. Simon's echtgenote rijdt op dat moment Cassie Grant van haar sokken, een Amerikaanse toeriste (Christina Ricci). Het meisje blijkt - nogal verrassend - ongedeerd, maar Marion biedt haar onderdak aan om het goed te maken. Cassie kan het best vinden met de kinderen van de Kirkmans, en nog beter met Dan, een plaatselijke slungel. Maar regelmatig maken griezelige visioenen haar van streek, en bovendien botst ze op straat regelmatig op een aantal enge figuren, die haar lijken te kennen. Maar dan doet de pastoor, gefascineerd door de beeldengroep, een bijzonder sinistere ontdekking die alles samenbrengt...



Scenarist Anthony Horowitz is niet een van de minsten. Zijn stevige reputatie heeft hij vooral te danken aan een aantal bijzonder geslaagde jeugdboeken en thrillers. De man heeft ook al massa's tv-scenario's op zijn actief staan, van o.a. de detectiveserie 'Midsomer Murders' en heel wat Agatha Christie-adaptaties. Het originele idee van 'The Gathering' is niet slecht, maar helaas is de uitwerking allesbehalve geslaagd te noemen. De overdaad aan toevaligheden, onwaarschijnlijkheden en voorspelbare situaties maakt er een ongeïnspireerd en nauwelijks verrassend filmpje van, een Brits getinte, zwakke aflevering van 'The X-Files'. Karakterontwikkeling is er nauwelijks en dat maakt dat je algauw niets meer geeft om de personages. De scènes waarin Cassie Dan ontmoet door simpelweg op hem te botsen op straat, de uit Signs gestolen achtervolging in het maïsveld (inclusief astmapompje), of het gevecht in de schuur (lees onze spoiler), doen je inzien dat de schrijvers geen overuren gemaakt hebben. Wat ze ons voorschotelen, wekt naast irritatie en verveling enkel veel vragen op, die niet beantwoord worden.



De vlakke regie van Brian Gilbert ('Wilde', 'Tom & Viv') helpt daar zeker niet bij. Al te vaak zie je de acteurs mechanisch reageren op onhoorbare regie-aanwijzingen, en sommige scènes zitten zo knullig in elkaar dat je zou zweren dat deze man nog nooit een film maakte. Zo zie je na een bomaanslag een aantal figuranten ostentatief bloedend op de grond liggen, geen benul van wat hen te doen staat. 'The Gathering' heeft bovendien de uitstraling van een TV-film, wat de zaak er niet aantrekkelijker op maakt.



Met Christina Ricci aan boord als enig bekend gezicht, dachten de makers vast een sterke troef in handen te hebben. Van deze op filmsets opgegroeide ster hebben wij - ondanks prachtprestaties in Sleepy Hollow, 'The Man Who Cried' en The Ice Storm en haar pittige imago - nog steeds geen overtuigd positieve indruk. 'The Gathering' zal die twijfels alleen maar versterken, want Ricci is buitengewoon slecht in de rol van Cassie. Als een etalagepop strompelt ze door deze brij, zich compleet onbewust van enig scenario, en slechts gebruik makend van twee gezichtsuitdrukkingen en één toonhoogte. Ze kan de boel dus onmogelijk redden.



'The Gathering' is vanwege zijn basisidee geen catastrofaal slechte film geworden, maar veel valt er ook niet aan te beleven. Lees onze spoiler voor meer bedorven pret, en bezoek in plaats van de bioscoop maar eens de plek van een verkeersongeval of zware brand. Kan meer tevredenheid opleveren dan deze film.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De leden van 'The Gathering' blijken natuurlijk die vreemdelingen te zijn die in het dorpje rondlopen, wat er zou op wijzen dat er weldra een ramp zou plaatsvinden. Het speurwerk van de pastoor brengt immers aan het licht dat op tal van belangrijke historische gebeurtenissen, reeds vanaf het begin van onze tijdrekening, dezelfde toeschouwers aanwezig waren. Vooraleer de pastoor echter kan vaststellen dat diezelfde mensen nu in zijn dorp zijn, verongelukt hij. Een té nadrukkelijke scenariowending, die je al van héél ver ziet aankomen, overigens. De aankomende ramp, waar ook de visioenen van Cassie naar wijzen, is een aanslag. Een geschifte inwoner wil zich wreken op een aantal notabelen en wil een bom tot ontploffing brengen tijdens de kermis. Doordat Cassie net op tijd achter de waarheid komt, lukt de aanslag slechts half. De gek zit haar en de kinderen woedend achterna, maar vader Kirkman kan de psychopaat uitschakelen (zie je ook al van ver aankomen: een vervaarlijk slingerende elektriciteitskabel, een kuip met water, en de slechterik die er middenin staat, rarara hoe loopt dit af?) Maar dan komen de apen uit de mouw. Na geschokt te moeten vaststellen dat Dan ook bij 'The Gathering' behoort, zakt de grond onder Cassie's voeten weg als blijkt dat ook zij eigenlijk een dode ramptoeriste is. Daar schaamt ze zich zo voor dat haar beeltenis in de kerk afbrokkelt. De bisschop, intussen op de hoogte van de griezelige feiten, laat de kerk weer toegooien om de waarheid voor altijd te begraven. Grootste ongeloofwaardigheid: mocht de bomaanslag gelukt zijn en heel wat dorpsbewoners daarbij zouden omgekomen zijn, dan had je nog absoluut geen drama van het kaliber van alle andere rampen die de groep bezocht. Gezien hun aanwezigheid bij tal van grote geschiedkundige momenten, lijkt het nogal belachelijk dat de nieuwsgierigen komen opdraven voor een ordinaire kermisbom.