Le Petit Lieutenant

Genre: Politiefilm | Duur: 1u50 | Release: 4 Januari 2006 | Land: Frankrijk | Regie: Xavier Beauvois | Cast: Nathalie Baye, Jean-Charles Dumay, Jalil Lespert, Roschdy Zem

Deze ijzersterke Franse politiefilm is verrassend genoeg allesbehalve een actiefilm of thriller. Het opvoeren van levensechte en zeer sympathieke, geloofwaardige personages is duidelijk de eerste intentie van regisseur Beauvois, met als resultaat een door karakters gedreven verslag van een politie-onderzoek rond de moord op een dakloze.

Deze zaak is eigenlijk weinig interessant, noem ze zelfs banaal. Nu is dat ook de bedoeling, omdat de realiteit primeert, en die is niet altijd spectaculair. Bovendien eisen de personages alle aandacht op. Sterke acteurs (Baye op kop) zetten menselijke politie-inspecteurs neer met wie je zeer snel kan meeleven. Zo heeft Baye?s personage een alcoholverleden, is er de beginnende agent Antoine die hoopt op actie, en de Marokkaanse flik die het heeft gemaakt. Wat een verfrissing eindelijk eens een politieverhaal te beleven zonder macho?s, corrupte commissarissen, onwrikbare onderzoeksrechters of andere clichés. Beauvois trok mee met een echte ploeg van de recherche en kleedt zijn verhaal aan met authentieke details. De collegialiteit, de doortastendheid en de ijver van de ploeg komt dan ook zeer realistisch over, zeker door de documentaire stijl van filmen. Het echte politieleven staat ver van ?Flikken? of ?Heterdaad?. ?Le Petit Lieutenant? bevat dan ook opmerkelijk weinig, zelfs vrijwel geen actie en het verhaal wordt verteld zonder enige sensatie of overdrijving. Er komt zelfs geen muziek aan te pas. En net daardoor wordt hier een zeer beklijvende, intense sfeer gecreëerd die een maximum aan spanning weet te puren uit een doorsnee onderzoek. Zo voelt het werk van de recherche dus aan.

Beauvois kan het zich zelfs permitteren halverwege de film een belangrijk personage voor de rest van de tijd op een zijspoor te zetten. Hij voegt een sterk emotionele, maar opnieuw ook zeer levensechte dramatiek toe aan zijn verhaal. Wanneer de aftiteling loopt en je terugzakt in de werkelijkheid, besef je dat ?Le Petit Lieutenant? een wel heel sterke indruk heeft gemaakt en zonder enige pretentie een uitmuntende film is geworden.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien