Last Holiday

Genre: | Duur: 00 min. | 2006 | Release: 1 Maart 2006 | Land: | Regie: Wayne Wang | Cast: Queen Latifah, LL Cool J, Alicia Witt, Gérard Depardieu, Timothy Hutton, Giancarlo Esposito, Jane Adams, Matt Ross

Als de Amerikaans-Aziatische regisseur Wayne Wang van zich laat horen, denken we steeds met veel plezier terug aan de films waarmee hij doorgebroken is: The Joy Luck Club en Smoke. De cineast leek nadien echter alle voeling voor het betere melodrama kwijtgeraakt te zijn, met het desastreuze Maid in Manhattan als recent dieptepunt. Met Last Holiday rijst even de hoop op herstel, zelfs al speelt de weinig interessante Queen Latifah de hoofdrol. Helaas, Wang heeft zich eens te meer laten inpakken door de studio's en levert een oppervlakkig en moraliserend gedrocht af.

Latifah kruipt in de huid van Georgia Byrd, een timide verkoopster die zichzelf pijnigt door haar dromen en verlangens voor zich uit te schuiven. Van bij de eerste aanblik van haar personage besef je al dat het niets zal worden met Latifah's zgn. carrièrewending van komedie naar drama. Met de duidelijke intentie zichzelf eens van een andere kant te laten zien, beeldt de actrice die schuwheid nadrukkelijk uit door voor een keer eens niet al tierend en bulderend in beeld te komen. Nu heeft Georgia ook weinig reden tot lachen. Een kluns van een dokter laat haar weten dat ze nog maar vier weken te leven heeft. Nu of nooit, denkt Georgia. Want wat doet een mens die zijn dood plots wel héél snel ziet naderen? Al zijn geld eens flink gaan verbrassen in een sjiek ski-resort in  euh... Praag uiteraard.

Meer dan een massagetafel, een les snowboarden en een ontmoeting met haar favoriete kok Didier (stereotiep gespeeld door een als altijd onbeheerste Gérard Depardieu) heeft Georgia alleszins niet nodig om de dag des oordeels te vergeten. Ze laat zich Pretty Woman-gewijs omtoveren in een dure boetiek ('Make me look European!' - 'We can try') en uiteraard wil een mens daarbij wel al eens vergeten dat magere Hein klaar staat. En wat een toeval! In het hotel logeren ook de baas van de supermarkt waar Georgia werkte én de senator die in haar gemeenschap erg populair is ondanks het niet waarmaken van zijn beloften. Zou het niet mooi zijn als Georgia voor haar dood nog iets zou kunnen veranderen aan de wereld door deze mensen op hun fouten te wijzen? Intussen komt de kijker al te weten dat de dokter zich natuurlijk vergist heeft en Georgia dus kerngezond is.

Lamlendige, zeemzoeterige feelgoodkomedie waarin Latifah probeert ernstig te acteren

Wat stelt die Latifah nu eigenlijk voor? Laat ons eerlijk zijn, ze is niet bepaald een Beyoncé, hoezeer dat ook zou willen, en meer dan een matig getalenteerde actrice is ze ook al niet, zelfs al heeft ze een Oscarnominatie op haar naam staan. Haar gebrek aan uitstraling wordt nog in de verf gezet door LL Cool J de man van haar dromen te laten spelen. Latifah is twee jaar jonger dan hem, maar zou gerust voor zijn moeder kunnen doorgaan.

Naast de ondraaglijke lichte aanpak van dit ernstige thema en de barslechte karakterontwikkeling, wil Last Holiday ook nog eens een leuke komedie en een film met een boodschap zijn. Stel je dromen niet uit! Leef elke dag alsof het je laatste is! Grijp elke kans! Die miserabele pogingen tot diepgang zijn aanvankelijk lachwekkend, maar gaan op den duur wel flink irriteren. Vreemd toch dat wanneer alle voorspelbare verwikkelingen dan eindelijk voorbij zijn, er slechts één gedachte blijft hangen: dat er in het leven zoveel mooiere dingen zijn dan naar slechte films te kijken.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LL Cool J trotseert een lawine om Georgia in Praag te gaan vertellen dat ze niet zal sterven. Intussen heeft Georgia haar voormalige baas eens flink op zijn nummer gezet zoals alleen matrones in Amerikaanse films dat kunnen. Zijn secretaresse heeft ze geleerd dat personeelsleden ook mensen zijn en dat ze terug naar school moet. Ook de senator heeft ze doen inzien wat zijn volk van hem verwacht (enkel eens de kerkdienst bijwonen blijkbaar). Dan volgt nog een epiloog waarin we zien hoe Georgia en haar nieuwe vriend een restaurantje openen dat meteen wordt bezocht door een beroemde tv-kok, wat blijkbaar kan tellen als vervulling van een levensdoel.