The Young Victoria

Genre: Historisch drama | Duur: 1u40 | 2009 | Release: 16 September 2009 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Jean-Marc Vallée | Cast: Emily Blunt, Rupert Friend, Paul Bettany, Jim Broadbent, Miranda Richardson, Mark Strong, Harriet Walter

Het leven van de langst regerende Britse koningin biedt stof genoeg voor een interessant historisch drama. Scenarist Julian Fellowes (Gosford Park) en de Canadese cineast Jean-Marc Vallée (C.R.A.Z.Y ) slaan de deskundige handen in elkaar voor wat uiteindelijk niet meer maar zeker ook niet minder wordt dan een boeiend en romantisch drama in het oude Engeland.

Victoria, mooi gestalte gegeven door de Britse ster-in-wording Emily Blunt, is amper 19 als ze de troon bestijgt. Zowel op politiek als amoureus vlak moet ze iedere dag haar mannetje staan. Haar raadgevers hebben immers zo hun eigen agenda's. Daarnaast zal de keuze van een echtgenoot het belang van het rijk moeten dienen. Een huwelijk met de Duitse prins Albert, reeds lang vastgelegd, zou zelfs ideaal zijn. Maar of de eigenzinnige koningin daar zin in heeft? En welke man wil zich neerleggen bij een passieve rol aan de zijde van een machtige vorstin?

Hoewel continu onderhoudend, doet The Young Victoria net te dikwijls geromantiseerd aan en worden bepaalde belangrijke plotwendingen soms weinig subtiel voorgesteld. Uiteindelijk blijft dit drama zowel in zijn politieke als romantische plotlijn steken op een te oppervlakkig niveau.

Evenwichtig vertolkt historisch drama

Niettemin heeft deze film veel te bieden. De evenwichtige vertolkingen van de sterke cast houden de aandacht vast. Vallée, wiens vorige film weliswaar een stuk creatiever verteld werd, houdt de boel levendig met een effectieve montage en sfeervolle muziek. Liefhebbers van het Britse kostuumdrama zullen smullen van enkele indrukwekkende taferelen en authentieke sets.

In zijn geheel mist The Young Victoria een zekere pit, maar deze onder andere door Martin Scorsese en Sarah Ferguson geproduceerde prent is wel een stijlvolle geschiedenisles en een warm liefdesverhaal tegelijk.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Victoria en Albert trouwen en krijgen negen kinderen. Victoria zal regeren tot haar 81e.