The Duchess

Genre: Historisch Drama | Duur: 1u50 | 2008 | Release: 7 Januari 2009 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Saul Dibb | Cast: Keira Knightley, Ralph Fiennes, Charlotte Rampling, Simon McBurney, Dominic Cooper, Hayley Atwell, John Shrapnel

De vele tragische schandalen in adellijke kringen die de geschiedenis vaak meer dan een beetje mee hebben bepaald, zorgen vaak voor levendige cinema. Recent wist het nogal wisselvallige The Other Boleyn Girl weliswaar amper meer dan een oppervlakkige sfeerschets te zijn. The Duchess, dat zich 200 jaar later afspeelt, slaagt er daarentegen wel in de dramatiek van sociale druk, geforceerde huwelijken en buitenechtelijk vertier voelbaar te maken.

Keira Knightley draagt deze film zoals tegenwoordig vooral zij dat kan. Met mooi afgewisselde doses nonchalance, elegantie en broosheid kruipt de Britse ster in de huid van Georgina Spencer, die als 16-jarige in het huwelijksbootje stapt met de hertog van Devonshire. Een gedwongen verbintenis is het niet echt, maar er is beslist sprake van een zakelijke overeenkomst. De hertog (een subtiele Ralph Fiennes) is niet bepaald een vrolijke Frans en hij heeft vooral voortplanting voor ogen. Wanneer Georgie, die haar nieuwe omgeving voor zich weet te winnen met haar intelligentie en goede smaak, vaststelt dat haar man af en toe met andere vrouwen het bed deelt en een mannelijke nakomeling uitblijft, blijkt dat het leven in de hoogste kringen ook niet je dat is.

Regisseur Saul Dibb mikt hoog met The Duchess. Gelukkig slaat zijn film aan. Het scenario (waaraan onder andere de befaamde Deense scenarist Anders Thomas Jensen meewerkte) staat stevig op zijn poten en verwerkt de verwikkelingen ernstig, ondanks hun soapy karakter -op een bepaald moment staat Georgie zelfs toe dat haar beste vriendin de minnares van haar man wordt. De tragiek die een en ander met zich meebrengt, komt daardoor gepast sober tot leven. Toch weet The Duchess visueel veel meer te overrompelen.

De locaties, sets en kostuums drijven de authenticiteit ten top, maar emotioneel houdt de film halt op een niet meer dan bevredigend niveau. Dit blijft in zijn geheel dan ook een erg klassieke film. Een scène waarin een moeder haar pasgeboren kind moet afstaan, had best aangrijpender kunnen zijn. Ook Georgie's bedwongen hunkering naar een andere man, raakt niet zo erg als je zou verwachten. Hoewel de kijker sterk meeleeft met de hertogin, blijf je toch eerder goeie cinema zien dan emoties te ervaren.

Sober gedramatiseerd historisch drama

Niettemin is The Duchess een bekoorlijke en boeiende film, romantisch zonder zeemzoeterig te zijn, met sterk acteerwerk en een historische accuraatheid die de film enige relevantie geeft.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Georgie is verliefd op James Grey en krijgt een kind van hem. Dat moet ze helaas afstaan, maar ze zal het kind heel haar leven lang blijven bezoeken. Haar man, die dan toch een zoon kreeg, wil het huwelijk vredevol voortzetten en Georgie geeft Grey op. Toch zal Georgie later toestaan dat de hertog met haar vriendin Elisabeth trouwt.