London River

Genre: Drama | Duur: 1u27 | Release: 29 April 2009 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Rachid Bouchareb | Cast: Sotigui Kouyaté, Brenda Blethyn

Het aangename en gevoelige London River zal gegarandeerd op uw sympathie kunnen rekenen. Zonder overdreven melodramatiek en zeurderige prekerigheid snijft de film relevante actuele thema?s aan.Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de aanslagen in Londen in 2005. De 50-jarige weduwe Elisabeth kan na deze gebeurtenis haar dochter niet langer bereiken. Ze besluit zelf haar dochter te gaan zoeken en trekt van het platteland op het eiland Guernesey naar de Londense metropool. Op haar zoektocht komt ze in contact met Ousmane, een man die op zoek is naar zijn verdwenen zoon.Dit eenvoudige verhaal wordt gebruikt om iets te zeggen over de hedendaagse interculturele samenleving, het gebrek aan communicatie, de generatiekloof en het omgaan met de recent opgedoken angst voor terrorisme. Zo blijkt bijvoorbeeld de Britse Elisabeth stukken minder goed te passen in Londen dan de ?vreemdelingen? die er wonen, en moeten allebei de ouders tot het besef komen dat de leefwereld van hun kind verrassend ver staat van die van henzelf.Gelukkig wordt de boodschap op een ingetogen manier gebracht, zonder geheven vingertje. Al valt na verloop wel lichtjes op dat elke kleurling vriendelijk wordt geportretteerd, en de migrantenwijken van Londen vooral positief in beeld wordt gebracht -al bij al weliswaar een prettige uitzondering.Het verhaal kabbelt rustig voort zonder al te veel visuele fantasietjes, waardoor de sterke hoofdrollen volledig tot hun recht komen. Brenda Blethyn zet met veel verve een bezorgde plattelandse moederkloek neer, een tikkeltje naïef maar niet bekrompen. De Malinese acteur Sotigui Kouyaté geeft Ousmane een passende rustig peinzende uitstraling mee (en tevens een erg karakteriserend loopje).Zeker een geslaagd filmpje dus van de Franse scenarist-regisseur Rachid Bouchareb, u wellicht bekend van Indigènes. Hoewel op bepaalde momenten de spanningsboog nogal slapjes gespannen staat, weten de acteurs steeds voldoende te bieden en krijgt u waar voor uw geld.

Simon Smessaert Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De zoon van Ousmane en de dochter van Elisabeth blijken een relatie te hebben. Het lijkt er eerst op dat ze samen op reis zijn vertrokken en daarom onbereikbaar zijn, maar uiteindelijk blijkt dat ze toch beiden zijn omgekomen bij de aanslagen.