SM Rechter

Genre: Liefdesdrama | Duur: 1u30 | Release: 11 Maart 2009 | Land: Belgiƫ | Regie: Erik Lamens | Cast: Michael Pas, Marie Vinck, Axel Daeseleire, Tom Waes, Gene Bervoets, Veerle Dobbelaere, Sofia Ferri

Toen de dames en heren van de Faits Divers-reeks hun nieuwste project, SM Rechter, aankondigden, werd deze even nieuwsgierig als argwanend onthaald. Het zou namelijk geen sinecure betreffen om van Koen en Magda Aurousseau's verhaal een eerbiedige film te maken, laat staan van de vaak karikaturaal voorgestelde wereld van SM. Recente Fait Divers, als Aanrijding in Moskou en Linkeroever, bewezen echter wel dat de reeks aan maturiteit had gewonnen en wisten -Jan Verheyen zal het graag horen- een frisse wind doorheen het Vlaamse filmlandschap te laten waaien. Met mooi volk voor de camera present en met kortfilmmeester Erik Lamens achter het stuur werd onze argwaan alvast ingeruild voor nog dat tikje extra nieuwsgierigheid.

Nochtans weet SM Rechter bij aanvang niet echt aan te slaan. Gene Bervoets, haast onherkenbaar onder al dat haar, kruipt in de huid van Koen A. Als gerespecteerd rechter en brave huisvader moet hij met lede ogen toezien hoe zijn vrouw Magda, een rol van Veerle Dobbelaere, zichzelf steeds meer verdrinkt in de Duvels en depressie. Wanneer ze na een periode in psychiatrie terug thuis komt, vertrouwt ze Koen haar diepste geheim toe: Magda wil pijn worden gedaan, gedomineerd worden, en dat liefst geketend, in veel te kleine latex onderbroekjes. Dat of een scheiding. Koen, bang om Magda te verliezen en verlekkerd op het glimmende ondergoed, stemt toe. Zo dalen Magda en Koen af in de wereld van duistere clubs, lederen zweepjes en gesmoorde kreetjes van pijn en genot.

De zweep had best wat harder mogen knallen!

Hoewel het duo Bervoets/Dobbelaere doorleefd staat te acteren mist SM Rechter, vooral dan in de aanvang, aan diepgang en empathie. Daarvoor is het scenario te routineus, zijn de dialogen te soapy, maar vooral, krijgen de acteurs niet de nodige ademruimte om hun personage voorbij het karikaturale te trekken. Debuterend regisseur Lamens toont Veerle Dobbelaere dan misschien wel naakt en kwetsbaar, hij slaagt er niet in om ook haar ziel bloot te leggen. En dat is een spijtige zaak want Mevrouw Dobbelaere, die kaarsvet, bondages en zweepslagen moest trotseren, stak duidelijk hart en ziel in haar Magda. De oorspronkelijk gecaste Karlijn Sileghem hadden we het anders ook graag zien doen.

SM-Rechter is niet de fijne karakterstudie geworden die de grens tussen liefde, seks en geweld aftast zoals pakweg Ang Lee dat op meesterlijke wijze deed met Lust, Caution of David Cronenberg met ongeveer zijn gehele oeuvre. Noch wordt erop gemikt om sadomasochisme in een nieuw licht te brengen. SM Rechter is een zoetzuur liefdesdrama dat ondanks zijn vele gebreken overeind blijft dankzij de sterke vertolkingen en het al dan niet functionele naakt. Maar de zweep had best wat harder mogen knallen.

Ruben Vandersteen Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadat Koen Arousseau zijn eer, job, huis, pensioen en dochter verliest zet hij het lemmet op de pols. Gelukkig komt Magda op tijd te hulp, wordt zijn leven gered en wordt hij terug met zijn dochter herenigd.