Crossing Over
Genre: Drama
| Duur: 1u53 | 2009 | Release: 23 September 2009 | Land: VS | Regie: Wayne Kramer | Cast: Harrison Ford, Ashley Judd, Jim Sturgess, Summer Bishil,
Cliff Curtis, Alice Eve, Ray Liotta
Ondanks de vele goede bedoelingen is het drama Crossing Over in essentie maar een doorslagje van het Oscarwinnende Crash. Los Angeles is het decor, er is het handvol personages wier belevenissen elkaar doorkruisen en er is de wat gezochte tragiek die ons tot inzicht moet doen komen over de mechanismen die onze samenleving scheef laten gaan. Cineast Wayne Kramer kweet zich met The Cooler destijds meer dan behoorlijk van zijn taak, maar Crossing Over bevestigt na Running Scared vooral zijn middelmatigheid en de indringende dramatiek van Crash is dan ook ver te zoeken.
Niet dat er bijzonder veel kritiek te geven valt op dit drama dat draait om illegalen en naturalisatie. Dit is in zijn geheel genomen een aardig filmpje met degelijk acteerwerk, een aanvaardbare boodschapperigheid en enkele sfeervolle shots. Toch baadt een en ander in alledaagsheid en weet de prent op geen enkel vlak opmerkelijk te zijn. Hoewel bepaalde verhaallijnen bijzonder schrijnend zouden kunnen zijn, mist Kramer een duidelijke visie om de kijker echt bij zijn nekvel te grijpen. Nergens weet Crossing Over meer te zijn dan een Hollywood-film, terwijl het duidelijk een soort aanklacht of een diepgravende beschouwing van de maatschappij tracht te zijn.
De rol van bezadigde en wat suffe agent bij de immigratiedienst staat Harrison Ford tegenwoordig een stuk beter dan een rondhossende Indiana Jones. De uitsloverskop van Jim Sturgess (21, Across the Universe) neem je er maar bij terwijl Ray Liotta en Ashley Judd net als in veel eerdere film vooral onopvallend hun ding doen. Ze figureren allen in verhalen over nieuwe en oude Amerikanen en mensen die op zoek zijn naar geluk. De ironie van bepaalde situaties wikkelt Kramer echter te vaak in een jasje van tristesse en hoewel hij een zekere pathetiek vermijdt, straalt deze film gewoon een gebrek aan energie uit.
Weinig essentieel doorslagje van Crash
Sean Penn, politiek en sociaal geëngageerd als hij is, liet zijn rol uit de film knippen omdat hij het niet eens was met bepaalde plotlijnen. Dat is vooral frappant omdat de film eigenlijk nergens vlamt en al helemaal geen punt maakt. Vervelend kun je een en ander niet noemen, essentieel is deze film echter evenmin.
Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de