Julie & Julia

Genre: komedie | Duur: 2u03 | Release: 14 Oktober 2009 | Land: VS | Regie: Nora Ephron | Cast: Chris Messina, Stanley Tucci, Amy Adams, Meryl Streep

Schrijfster, journaliste en cineaste Nora Ephron smolt de levensverhalen van twee vrouwen met een passie voor koken samen. Julia Child was een Amerikaanse vrouw die dankzij de diplomatieke job van haar man in 1948 in Parijs belandde. De fijnproefster besloot er een professionele kookopleiding te volgen aan de vermaarde Cordon Bleu. Ambitieus als ze was, veranderde ze nadien met de publicatie van haar kookboek Mastering the Art of French Cooking de wijze waarop Amerika kookte. 54 jaar later in New York voelt Julie Powell, die werkt als telefoniste, zich professioneel een beetje mislukt. Ze besluit om een blog op te starten ter ere van haar idool Julia Child en gaat de uitdaging aan om gedurende 365 dagen de 524 recepten uit Julia?s kookboek te bereiden.Meryl Streep zet een gesmaakte vertolking van Julia Child neer, een zeer genietbare conservatieve vrouw met een hoge geagiteerde stem die op een haast orgastische en savoureuze wijze met voedsel omgaat. Haar geslaagde mimiek gecombineerd met enkele komische situaties doen haar de film dragen. Het moment waarop ze thuis en in de kookles het snijden van uien onder de knie probeert te krijgen zorgt voor zeer vermakelijke taferelen. Ook Amy Adams, die Julie Powell speelt, charmeert als een energieke, soms onzekere dertiger die haar partner demonstreert waarom men stelt dat de liefde van de man door de maag gaat.De regie van Julie & Julia is vrij conventioneel en beide levensverhalen hebben dan wel met elkaar te maken, maar lopen op geen enkel moment in elkaar over. Ze volgen braaf naast elkaar een chronologisch pad. Ook cinematografisch valt de film niet echt op. De muziekscore van Alexandre Desplat (die eerder ook de scores van onder andere Girl with a Pearl Earring, Birth, The Upside of Anger, Syriana enThe Queen samenstelde) daarentegen munt uit in variatie. Komisch is de keuze van het nummer Psycho Killer van de Talking Heads die Julie?s eerste bereiding van kreeft begeleiden. Daarnaast is er ook zorgvuldig gekozen ruimte voor klassiekers van Satie, Doris Day en Charles Aznavour.Julie & Julia mag dan misschien geen hoogvlieger zijn, maar is ontegensprekelijk een film om duimen en vingers bij af te likken. U zult na de visie ongetwijfeld met een knorrende maag of culinaire goesting huiswaarts keren. Bon appétit!

Vera Bras Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Julie hoeft dankzij haar gesmaakte blog, de volbrachte opdracht en een interview in The New York Times maar te kiezen uit de talrijke aanbiedingen van uitgevers, televisie- en filmmakers. Haar wacht minstens een carrière als culinair auteur. Ze zal Julia Child die in 2004 overleed nooit ontmoeten. Julia?s recept van <i>boeuf Bourguignon</i> ging ondertussen samen met de andere recepten uit haar boek een eigen leven leiden.