Home

Genre: Natuurdocu | Duur: 1u40 | Release: 3 Juni 2009 | Land: Frankrijk | Regie: Yann Arthus-Bertrand | Cast: Aarde, IJsland

Al Gore probeerde ons enkele jaren al een geweten te schoppen met zijn manifest. En dat is hem nog gelukt ook. Het leverde hem zelfs twee Oscars en een Nobelprijs op.Nu is er Home, tegelijkertijd in de zalen en op dvd uitgebracht. Waar An Inconvenient Truth wetenschappelijke bewijzen combineerde met trappen in het kruis, speelt Home vooral op ons gevoel. Want we kunnen er iets aan doen. En als we er allen samen iets aan doen, brengen we verandering teweeg. Die begint uiteraard in ons logisch denken en onze empathie voor de medemens en voor de aarde waarop we leven.We krijgen prachtige beelden in Cinemascope te zien, die meestal de vernieling esthetiseren. De morele vraag die je je bij die keuze kunt stellen is zeer dubbel. Mag je verwoesting zo "mooi" in beeld brengen, of is het net die mooifilmerij die het voor ons aanvaardbaar maakt om zulk een ravage te willen zien?Of Home er echt in slaagt om ons van het heilige groene gedachtegoed te overtuigen, is nog een andere vraag. Want de docu klaagt vooral aan en doet navenant niet zo veel voorstellen, behalve de evidente. Hoe dan ook kun je dezer dagen moeilijk anders doen dan je bepaalde vragen stellen. Of films als Home en An Inconvenient Truth echter wezenlijk iets gaan veranderen, is te betwijfelen. Vele handen maken licht werk, maar een macro-aanpak is de enige echte oplossing. En die ontbreekt, maar niet enkel in de film.

Beau Janssens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat valt af te wachten ...