He's Just Not That Into You

Genre: Romantisch drama | Duur: 2u09 | 2009 | Release: 22 April 2009 | Land: VS | Regie: Ken Kwapis | Cast: Ginnifer Goodwin, Scarlett Johansson, Jennifer Aniston, Jennifer Connelly, Bradley Cooper, Kevin Connolly, Ben Affleck, Drew Barrymore, Justin Long

In het grotendeels uit niemendalletjes bestaande universum van de Amerikaanse romantische komedies, is He's Just Not That into You als beschouwing van relaties geen hoogvlieger, maar weet ie toch net boven de middelmaat uit te steken. Je zou het vanwege de net iets minder luchtige uitgangspunten dan ook eerder een romantisch drama kunnen noemen, zelfs al zijn Jennifer Aniston en Drew Barrymore aan boord, enkele koninginnen van het genre. Met hier een daar een poging tot wat scherpte en wat lauwe aandacht voor de minder mooie kanten van de liefde, kan deze film nog net op onze waardering rekenen.

Wagen van een zekere zin voor realiteit is echter onzin: de protagonisten van He's Just Not That into You mogen dan al zo hun probleempjes hebben, ze bewegen zich voort in de geïdealiseerde filmversie van de werkelijkheid, waarbinnen iedereen mooi, welstellend en succesvol is. De pijnpunten van het daten en de valkuilen van relaties en huwelijken, komen dan ook niet erg triestig over, hoogstens jammerlijk. Toch verdienen de makers een schouderklop voor de enkele dialogen die net wat minder melig zijn en die paar sombere momenten waarop de personages het even niet meer zien zitten.

Even zeggen we, want in deze sprookjeswereld staan altijd nieuwe ware Jacobs klaar voor de overwegend vrouwelijke personages die dumpen en gedumpt worden. Deze immers overduidelijk op vrouwen gerichte film verknalt zijn potentieel dan ook door de film van twee twijfelachtige essenties te voorzien: mannen zijn rotzakken en vrouwen krijgen uiteindelijk toch hun zin. Niet zozeer het eenzijdige als wel het veralgemenende aspect daarvan, geeft de film een valse ondertoon. Dat de film de bekendste acteurs eigenlijk het minst schermtijd toebedeelt, getuigt van een zin voor relativering, maar het gevolg is wel dat de ietwat irritante Ginnifer Goodwin wel érg aanwezig is.

Mannen zijn rotzakken en vrouwen krijgen altijd hun zin, moeten we concluderen.

Mannen die deze film al dan niet gedwongen ondergaan, worden gesust door de aanwezigheid van een alweer uiterst ravissante Scarlett Johansson en andere vrouwelijk én mannelijk schoon. Voor elk wat wils dus, maar voor de een toch net wat meer.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trouwen, scheiden, samenwonen, ontmoeten: alle personages zitten op het eind van de film in een heel andere situatie dan in het begin.