In The Electric Mist

Genre: politiethriller | Duur: 1u42 | Release: 22 April 2009 | Land: VS, Frankrijk | Regie: Bertrand Tavernier | Cast: Kelly MacDonald, Peter Sarsgaard, John Goodman, Tommy Lee Jones, Mary Steenburgen

De Franse veteraan Bertrand Tavernier (Coup de torchon, Round Midnight) levert met In The Electric Mist een aangename politiethriller af, met als voornaamste troeven de knappe verankering van het verhaal in het gebied van de Mississippi Delta en de ijzersterke hoofdrol van Tommy Lee Jones.Jones is detective Dave Robicheaux, aanhanger van nogal onorthodoxe politiemethoden en fervent lid van de AA. In de loop van een onderzoek naar de moord op een hoertje ontmoet hij Elrod Sykes. Deze Hollywoodster komt in Louisiana een film draaien, geproduceerd met de steun van Julie ?Baby Feet? Balboni, het neusje van de zalm van de lokale misdaad. Elrod leidt de politieman naar een skelet dat hij heeft gevonden in de moerassen. De moord vond 35 jaar geleden plaats en Robicheaux kan zich dit voorval maar al te goed herinneren.Het verhaal ? gebaseerd op de roman van Cajunauteur James Lee Burke ? is zo een constante herinnering aan het credo van de film: het verleden spookt door het heden en heeft er een permanente invloed op. Dit neemt zelfs grote proporties aan: in de mist waart een compagnie Zuidelijken uit de Amerikaanse Burgeroorlog rond, en wijlen generaal John Bell Hood maakt zo nu en dan zijn opwachting bij zowel Sykes als Robicheaux. Maar ook rassenkwesties uit het verleden blijken nog altijd hun mee te spelen in de zaken die de detective wil oplossen.Regisseur Tavernier brengt de typische Louisianalocaties erg knap in beeld en weet zo een beklijvende sfeer op te creƫren die herhaaldelijk echo?s oproept van film noir ? een genre dat steeds een grote invloed heeft uitgeoefend op de cineast. Hij krijgt daarbij hulp van een alweer superieure Tommy Lee Jones die in een enigszins gelijkaardige rol als in No Country For Old Men de film moeiteloos op de schouders neemt. Perfect gecast, perfect gespeeld.Het valt echter wel te vermoeden dat het gezapige tempo en de eerder onconventionele plot bij veel hedendaagse kijkers niet op al te veel enthousiasme kan rekenen. Een belangrijkere stoorzender is vooral dat het einde erg snel, vrij droog en toch wel een beetje voorspelbaar wordt afgehaspeld. Bijna alsof ze er opeens geen zin meer in hadden en er dan maar snel een einde aan maakten (naar verluid had Tavernier inderdaad slaande ruzie met zijn producenten).Dit mag de pret dan wel enigszins drukken, toch blijft In The Electric Mist een sfeervolle en intelligente thriller waarvan er gerust meer zouden mogen worden gemaakt.

Simon Smessaert Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Robicheaux ontmaskert de seriemoordenaar - tevens de schuldige van de oude zaak - en slaat zo twee vliegen in een klap.