The Social Network

Genre: Drama | Duur: 2u00 | Release: 27 Oktober 2010 | Land: VS | Regie: David Fincher | Cast: Jesse Eisenberg, Justin Timberlake, Andrew Garfield, Armie Hammer, Max Minghella, Rooney Mara, Rashida Jones

Je zou je kunnen afvragen wat er zo boeiend is aan een film die het ontstaan van Facebook onder de loep neemt. Zowat alles, zo toont ons The Social Network, één energieke brok cinema van de bovenste plank.

 

Jesse Eisenberg, doorgaans erg irritant, is perfect gecast als de misnoegde nerd Mark Zuckerberg die na enkele sociale missers op  het idee van Facebook komt. Zijn beste vriend Eduardo (Andrew Garfield uit Boy A is de volgende Spiderman) steunt hem vooral financieel, maar is ook een rem op zijn ambitie. De atletische Harvardtweeling Tyler & Cameron Winklevoss (prachtig vertolkt door één acteur, Armie Hammer) doet Zuckerberg echter een voorstel tot samenwerking zonder op de hoogte te zijn van zijn plannen. Wanneer Facebook online gaat en een succes blijkt, beweren ze dat Zuckerberg met hun idee gaan lopen is. You Don’t Get to 500 million friends without making a few enemies:de schitterende tagline vat het perfect samen.

Scenarist Aaron Sorkin (The West Wing, Charlie Wilson’s War) maakt van dit sowieso al boeiende conflict een meesterlijk geconstrueerde en continu fascinerende strijd tussen wat – uitvergroot -  een verbitterde joodse nerd is en een  handvol succesvolle, knappe en rijke elite-studenten. Hoewel wellicht aangedikt, komt The Social Network realistisch over. Sympathie voor de protagonisten roept de film niet meteen op – al is de onhebbelijke Zuckerberg duidelijk degene die we vooral niét mogen aardig vinden – maar dit is dan ook in die mate een geschiedenisles en een studie van een sociologisch fenomeen ('This is our time', horen we een personage zeggen), dat we sowieso betrokken zijn. Nu al, amper enkele jaren na de feiten, zijn bepaalde zaken al zo geëvolueerd dat het haast grappig is. Deze film zal enkel nog aan waarde winnen. Een klassieker noemen ze dat.

In handen van David Fincher kan er dan echt niets meer mis gaan. Hij versnippert het relaas effectief, met dank aan een vernuftige montage, laat vele scènes nog extra zinderen door een knaller van een soundtrack, haalt het allerbeste uit een geweldige cast. Compact, snedig, trefzeker: Fincher maakt goed dat zijn vorige film wat flauw en sentimenteel was voor zijn doen. We hebben het hier nog altijd over de regisseur van Se7en, Fight Club en Zodiac, haast foutloze cinema. Met The Social Network zorgt hij dat we weer volkomen aan zijn kant staan. Deze film valt met geen sloopkogel kapot te krijgen.

Het is vrijwel zeker – ook gezien de lovende pers in eigen land – dat The Social Network heel wat prijzen zal binnenrijven op zowat alle vlakken. Hoewel emotionele betrokkenheid als kenmerk van grootste cinema hier misschien ontbreekt, is dat allemaal heel terecht.

Bent u trouwens al fan van K.U.T-site op Facebook?

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zuckerberg wordt gedwongen een minnelijke schikking te treffen met de tweeling en Eduardo als mede-oprichter te erkennen.