Haywire

Genre: Actiethriller | Duur: 1u33 | Release: 1 Januari 2012 | Land: VS | Regie: Steven Soderbergh | Cast: Gina Carano, Ewan McGregor, Channing Tatum, Michael Douglas, Antonio Banderas, Michael Fassbender, Bill Paxton

Steven Soderbergh blijft er maar op los filmen, al heeft hij het al vaak gehad over stoppen met regisseren. Met Haywire illustreert hij nogmaals zijn veelzijdigheid: de satire The Informant! en het ijskoude drama Contagion laat hij immers opvolgen met deze flitsende actieprent die vooral het stuntwerk van martial arts-kampioene Gina Carano in de verf moet zetten, maar verder wat richtingloos blijkt.

 

Carano speelt Mallory Kane, tewerkgesteld bij een bedrijf dat geheime operaties uitvoert voor de overheid. Daar horen al eens wat achtervolgingen en moorden bij. Mallory weet dit alles vaardig uit te voeren, maar wanneer ze bij een nieuwe opdracht haar wantrouwen aangewakkerd ziet door een nieuwe collega, volgt een spannend kat- en muisspel waarbij de rollen van prooi en jager durven te wisselen. 

Hoewel Soderbergh en scenarist Lem Dobbs deze spionagethriller opbouwen met cryptische dialogen tussen dubieuze personages die schimmige deals voeren, is Haywire een bedrieglijk simpel filmpje, haast betekenisloos zelf. Met de Ocean's Eleven-trilogie liet de regisseur al blijken dat enige luchtigheid geen bezwaar is, maar Haywire is alles welbeschoud een zo mogelijk nog legere doos.

Nu hoeft dat enig kijkplezier niet in de weg te staan. Soderbergh brengt de actietaferelen smooth en stijlvol in beeld, plaatst de actie in aantrekkelijke Europese kaders en laat Carano naar hartelust acrobatentoeren uithalen. Visueel is Haywire dus best genietbaar en hoewel de film hier en daar doet denken aan actiefilms als Salt en The Bourne Identity, weet de film dat gejaagde en overernstige van veel gelijkaardige spionagethrillers net te vermijden.

De nadrukkelijk aanwezige, gepolijste soundtrack van David Holmes, vaak minutenlang het enige wat we horen in bepaalde actiescènes, benadrukt ook nog eens dat Haywire eerder wil entertainen dan ons in spanning te houden. En dat lukt gemakkelijk, tot de laatste minuut, ook al heb je de helft van de tijd geen idee wat er eigenlijk gaande is.

Carano moet vooral fysiek scoren en wordt omringd door een kransje van grote namen die haar gebrek aan acteertalent compenseren. Aangezien haar rol ook nauwelijks een personage te noemen valt, komt ze geheel ongeschonden uit deze productie. De heren steracteurs in haar gezelschap tillen de film beslist naar een hoger niveau, waardoor Haywire finaal aan te bevelen valt als hersenloos maar wel prima uitgevoerd spektakel.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mallory's eigen baas had een val opgezet om haar te kunnen uitschakelen. Mallory ontdekt dit tijdig, sluit een deal met de overheid waardoor ze haar hachje redt, en vermoordt alle anderen.